Τα μυστικά της ανακεφαλαιοποίησης

Τα μυστικά της ανακεφαλαιοποίησης

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα γρανάζια της πολιτικής, των διαπραγματεύσεων και της αβεβαιότητας έμπλεξαν ξανά οι τράπεζες και το κρίσιμο εγχείρημα των αυξήσεων κεφαλαίου. Οι αυξήσεις, που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό των τραπεζών θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετές ημέρες, παραμένουν σε εξέλιξη, καθώς οι επενδυτές επιθυμούν να δουν πρώτα «λευκό καπνό» στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-εταίρων, η οποία θα αποδεσμεύσει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μετά να δεσμευτούν για τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου. Η ανατροπή του σχεδιασμού οφείλεται στην καθυστέρηση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει έγκαιρα τα προαπαιτούμενα ώστε να ληφθούν τα χρήματα του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο ενθουσιασμός που επικρατούσε πριν από λίγες εβδομάδες στο εξωτερικό για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, και ο οποίος εν πολλοίς στηριζόταν στην εξάλειψη του πολιτικού κινδύνου και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, έχει κοπάσει. Οι ξένοι επενδυτές θέτουν τις τελευταίες ημέρες σειρά ερωτημάτων που φέρνουν σε αμηχανία τους επιτελείς των τραπεζών. «Γιατί να επενδύσουμε στο τραπεζικό σύστημα μιας χώρας της οποίας η κυβέρνηση είναι ανοιχτά ενάντια της ελεύθερης αγοράς;», «πώς είναι δυνατό να ζητάτε κεφάλαια από εμάς όταν η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει τα κεφάλαια του προγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση;», «πώς ξεκίνησε η διαδικασία των αυξήσεων όταν παραμένουν σε εκκρεμότητα τόσο σημαντικά ζητήματα;».

Πρόκειται για εύλογα ερωτήματα από ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να διαλέγουν το πού και αν θα επενδύσουν τα χρήματά τους και όχι να περιμένουν κυβερνήσεις για να δουν αν θα υλοποιήσουν πράγματα που θα έπρεπε να έχουν κάνει.

Ωστόσο, παρά τον προβληματισμό που επικρατεί, οι επιτελείς των τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι αν υπάρξει συμφωνία, και σήμερα το βράδυ το προγραμματισμένο Euro Working Group κάνει μια θετική δήλωση για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης του προγράμματος, τα βιβλία των τραπεζών (όπου οι επενδυτές δηλώνουν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία) μπορούν να «κλείσουν» σε διάστημα ωρών. Οι τράπεζες δεν θέλουν καν να συζητούν το ενδεχόμενο ασυμφωνίας. Αν κυβέρνηση – τρόικα δεν κατορθώσουν να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες και παραταθεί η τρέχουσα αβεβαιότητα, τότε το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης θα μπει σε περιπέτειες και θα αυξηθούν οι πιθανότητες κάποιες τράπεζες να μην τα καταφέρουν να αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται από ιδιώτες επενδυτές.

Πέρα από το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις κυβέρνησης – τρόικας αποτελεί το θέμα των τραπεζικών διοικήσεων. Η τρόικα στις διαβουλεύσεις για τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση επέμενε για διατάξεις που οδηγούν σε σαρωτικές διοικητικές αλλαγές, στάση που αποτυπώνει τη βαθιά και εκτεταμένη έλλειψη εμπιστοσύνης σε οτιδήποτε είναι ελληνικής προέλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι θεσμοί ζητούσαν την αυτόματη αλλαγή κάθε διοικητικού στελέχους που είναι στην ίδια τράπεζα πάνω από 5 χρόνια, την αξιολόγηση όλων των μελών των Δ.Σ. και την αντικατάστασή τους με «ξένους» ειδικούς. Στην τελική συμφωνία η κυβέρνηση επέμεινε και άλλαξε τη λέξη «ξένοι» με την ηπιότερη διατύπωση ότι τα νέα μέλη θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10ετή διεθνή εμπειρία, κάτι που βέβαια δεν αλλάζει την ουσία, δηλαδή ότι στις διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να τοποθετηθούν ξένοι τεχνοκράτες. Ωστόσο, λίγο πριν από την ψήφιση του νόμου η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές όπου εξαιρούσε από τη διαδικασία της αξιολόγησης τις διοικήσεις των τραπεζών που έχουν ήδη εγκριθεί από την ΕΚΤ και επίσης 3 μέλη του Δ.Σ θα έπρεπε να έχουν διεθνή εμπειρία. Την επόμενη ημέρα η τρόικα, μόλις διαπίστωσε την αλλαγή, αντέδρασε έντονα σημειώνοντας ότι ο νόμος ήταν εκτός του πλαισίου της συμφωνίας. Ετσι στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι και η αξιολόγηση όλων των διοικήσεων από ανεξάρτητο εξειδικευμένο οίκο, ενώ από τις διοικήσεις αποκλείονται όλοι όσοι είχαν σχέσεις με κόμματα ή κατείχαν κυβερνητικές θέσεις, ενώ θα πρέπει να διαθέτουν 10ετή διεθνή εμπειρία σε κρίσιμους τραπεζικούς τομείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή