Αποκλείει συμμετοχή σε επιχειρήσεις κατά του ISIS o κ. Kαμμένος

Αποκλείει συμμετοχή σε επιχειρήσεις κατά του ISIS o κ. Kαμμένος

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στη Συρία αποκλείουν από το υπουργείο Εθνικής Aμυνας. Ο κ. Π. Καμμένος τόνισε χθες ότι «είναι πολυτιμότερος ο ρόλος της Ελλάδας ως εγγυητή της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, παρά ως μέρος του πολέμου», υπενθυμίζοντας (ΑΝΤ1) πως οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν εμπλέκονται εκ των πραγμάτων ούτε στη φύλαξη των συνόρων από τις προσφυγικές ροές, παρά μόνο για να συνδράμουν το Λιμενικό, όταν αυτό χρειαστεί. Τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται ταχέως μετά τις σφαγές του Παρισιού, αποτελούν μοχλό πίεσης προς την Αθήνα, στην οποία, πάντως, δεν έχει κατατεθεί κάποια πρόταση για συμμετοχή στα στρατιωτικά χτυπήματα εναντίον του ISIS.

Ανεξαρτήτως των εξελίξεων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αξίζει να αναδειχθούν τα εξής σημεία: Πρώτον, η Ελλάδα είναι, ούτως ή άλλως, μέρος του «Συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» που έχει συσταθεί ήδη από το 2014 και αριθμεί περισσότερα από 60 κράτη. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της, η χώρα μας είχε αποφασίσει να απέχει από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και συμμετείχε διά της ενισχύσεως των Κούρδων «Πεσμεργκά» με πυρομαχικά. Η συγκεκριμένη επιχείρηση διεκπεραιώθηκε σε σημαντικό βαθμό από αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη που έριξαν τα πυρομαχικά στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ με αλεξίπτωτα.

Δεύτερον, αρκετά θα κριθούν από την ενεργοποίηση ή όχι του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, όπου προβλέπεται ότι επίθεση σε ένα κράτος του Οργανισμού συνιστά πράξη πολέμου έναντι όλων των μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και θα πρέπει να απαντηθεί με στρατιωτικά μέσα. Ολα αυτά θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες, και η ακριβής μορφή εμπλοκής του ΝΑΤΟ θα κριθεί από παράπλευρα αλλά εξόχως σημαντικά ζητήματα, όπως το αν και πώς θα πάρει μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» το Ιράν. Είναι σαφές ότι σε περίπτωση συνολικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ, με βάση το άρθρο 5, θα ζητηθούν διευκολύνσεις από την ελληνική πλευρά. Μια πρώτη γεύση περί των επόμενων βημάτων θα λάβει ο κ. Καμμένος σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Αμύνας της Ε.Ε., το οποίο είχε ως προγραμματισμένη ατζέντα την επιχείρηση EUNAVFORSOFIA για την καταστολή των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, αλλά εκ των πραγμάτων συνεδριάζει υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων.

Τρίτον, στρατιωτικές βάσεις, όπως εκείνη της Σούδας, θα αξιοποιηθούν κατά το δοκούν από τους χρήστες της και, συγκεκριμένα, τις ΗΠΑ. Απομένει, επίσης, να φανεί αν οι ΗΠΑ θα ανανεώσουν το τελευταίο αίτημα που είχαν καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση για δημιουργία βάσης drones στο αεροδρόμιο Καστελλίου στην Κρήτη.

Η Ελλάδα, επίσης, ήδη συμμετέχει στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται να εντοπιστούν τα ίχνη των τρομοκρατών, αλλά και να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις, διά της συλλογής πληροφοριών. Επί τούτου, ο κ. Καμμένος τάχθηκε υπέρ «ανταλλαγής πληροφοριών, μέσω των υπηρεσιών, όπως το ΝΑΤΟ» και ζήτησε να αποφευχθεί γενικευμένη εμπλοκή που θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή από πολλούς ως «ιερός πόλεμος». Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επεμβάσεις απέκλεισε χθες με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή