Αποψη: Στα όρια της αντοχής του το κοινοβουλευτικό σύστημα

Αποψη: Στα όρια της αντοχής του το κοινοβουλευτικό σύστημα

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια φράση που είπε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος πέρασε «στα ψιλά», αλλά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον: «Θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Βουλή την Πέμπτη το βράδυ και θα γίνει ένα άλλο EuroWorkingGroup την Παρασκευή, που θα επιβεβαιώσει ότι το νομοσχέδιο αντιστοιχεί σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει», είπε συγκεκριμένα ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Τί ακριβώς σημαίνει αυτό; Οτι οι εταίροι-δανειστές μέσω του EWG θα κάνουν ένα είδος «αντιστοίχισης» συμφωνηθέντων-ψηφισθέντος νομοσχεδίου. Με άλλα λόγια, θα ελέγξουν αν οι Ελληνες ψήφισαν όσα συμφώνησαν. Πέρα από το απλό αυτό στοιχείο που καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Αθήνα, με τρόπο συμβολικό αναδεικνύει και μια άλλη επίσης σοβαρή παράμετρο: Θα κάνουν εκείνοι εκ των υστέρων, όσα τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας διαμαρτύρονται επειδή δεν προλαβαίνουν να κάνουν εκ των προτέρων: Να μελετήσουν προσεκτικά, δηλαδή, το σχέδιο νόμου που καλούνται να ψηφίσουν. Είναι γνωστή η ρήση πρώην υπουργού αναφορικά με το εάν είχε διαβάσει ένα μνημόνιο, και γνωστά τα όσα λένε διαρκώς βουλευτές περί των πολυσέλιδων κειμένων με αναρίθμητες διατάξεις που πλέον παγίως καλούνται να εγκρίνουν.

Το είδος αυτού του προβλήματος, της μη (ανά)γνωσης των νομοθετημάτων από εκείνους που τα ψηφίζουν είναι γνωστό, ειδικά όταν επρόκειτο για τροπολογίες «της νύχτας» και στην προ- μνημονιακή περίοδο. Αλλά τότε, ποιός έδινε την πρέπουσα σημασία;

Το πράγμα χειροτέρεψε ραγδαία από τον πρώτο καιρό της σοβούσας επί εξαετία κρίσης, με την τότε αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται εντόνως, κάνοντας λόγο ακόμα και για «κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα». Τμήμα της τότε αντιπολίτευσης, ως κυβέρνηση πλέον από τον περασμένο Ιανουάριο ακολουθεί την ίδια «πρακτική»: Τελευταία στιγμή, με κατεπείγουσες διαδικασίες καταθέτει νομοσχέδια για μείζονος σημασίας ζητήματα. Το ελληνικό κοινοβούλιο, το πολιτικό σύστημα είναι φανερό πως όχι απλώς έχει εξαντλήσει τα όριά του, αλλά και μάλλον τα έχει ξεπεράσει προς αρνητική κατεύθυνση. Δυστυχώς, κατ’ αυτό τον τρόπο όχι μόνο συμβάλλει ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αναξιοπιστία του στα μάτια μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, όχι μόνο αποδυναμώνεται έναντι των εταίρων, αλλά και τροφοδοτεί την καταστροφική αλαζονεία των εχθρών του κοινοβουλευτισμού, τμήμα των οποίων βρίσκεται ως γνωστόν εντός των τειχών με τις ψήφους εκείνων των πολιτών που δεν ενοχλούνται από ρατσισμό, νεοναζισμό, μισαλλοδοξία και δολοφονική βία.

Εντός αυτού του απολύτως αρνητικού πλαισίου, απόγευμα Τρίτης 17/11/2015, ένα ακόμα «κατεπείγον» πολυνομοσχέδιο παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή. Μια Βουλή η οποία καλείται: Την Τετάρτη, ημέρα επεξεργασίας των «προαπαιτούμενων» στις αρμόδιες Επιτροπές, να συζητήσει και κυρώσει στην Ολομέλεια τρεις διεθνείς Συμφωνίες, να εγκρίνει τον Προϋπολογισμό της για το 2016 και να αποφασίσει για τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης. Την ίδια ώρα, στην Επιτροπή Θεσμών να «εξετάσει» την υπόθεση των καταγγελιών Πανούση με παρόντα τον πρώην υπουργό, στην Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος να συζητήσει την πολιτική της Ελλάδος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με αφορμή την Διάσκεψη του Παρισιού, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου να αρχίσει τη συζήτηση για νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις «βοσκήσιμες γαίες», και στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος να κάνει προγραμματισμό έργου.

Την Πέμπτη, ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί και ψηφιστεί το (πολυ)νομοσχέδιο κύρωσης των 12 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, το οποίο πλέον μοιάζει να μετατίθεται για την Παρασκευή.Φυσικά, το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να γίνει και κοινοβουλευτικός έλεγχος, στο βαθμό φυσικά που προσέλθουν να απαντήσουν υπουργοί σε ερωτήσεις βουλευτών – κάτι που δεν συνηθίζουν να πράττουν πολλοί εκ των μελών και της σημερινής κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι τελειώνει σιγά-σιγά ο Νοέμβριος και πλησιάζει ο χρόνος ψήφισης του Προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με το ότι ο κ. Τσακαλώτος ήδη προανήγγειλε και άλλο «κύμα» προαπαιτούμενων, με νομοσχέδια όπως για το ασφαλιστικό και το φορολογικό να βρίσκονται εδώ και καιρό σε λίστα αναμονής, εύκολα διαπιστώνει κάποιος τί επικρατεί και τί πρόκειται να επικρατήσει στον Ναό της Δημοκρατίας το αμέσως προσεχές διάστημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή