Κρας τεστ με πλειστηριασμούς στη Βουλή

Κρας τεστ με πλειστηριασμούς στη Βουλή

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρώτο σοβαρό τεστ για την κυβερνητική συνοχή μοιάζει να εξελίσσεται η αυριανή ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα, μετά την υποχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στην πάγια απαίτηση των πιστωτών να απελευθερωθούν, εν μέρει τουλάχιστον, οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, εξέλιξη που αναιρεί όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, χωρίς να το ομολογούν, δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την επιλογή των κυβερνητικών βουλευτών να μη στηρίξουν χθες τη συμφωνία που «πέτυχε» ο κ. Τσακαλώτος, όπως και για τα έμμεσα μηνύματα αποδοκιμασίας που έφταναν στο Μαξίμου. Θα ήταν όμως παράδοξο να συμβεί το αντίθετο, καθώς μέχρι προχθές όλα σχεδόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στα ΜΜΕ καθησύχαζαν ότι «η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί», χωρίς φυσικά να μπορούν να προβλέψουν ότι η κυβέρνηση θα έφτανε στο σημείο να αφήσει έκθετο σε πλειστηριασμούς το 75% των δανειοληπτών.

Κι αν στο Μαξίμου εκτιμούσαν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα διακυβευθεί (με το επιχείρημα ότι τα εν λόγω προαπαιτούμενα συνδέονται άρρηκτα με τη διάσωση των τραπεζών), ουδείς μπορούσε να προδικάσει την ψήφο μεμονωμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για τα στελέχη των ΑΝΕΛ τα οποία επίσης δήλωναν αιφνιδιασμένα από τη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ο ήδη αποστασιοποιημένος από την κυβερνητική πλειοψηφία κ. Ν. Νικολόπουλος δήλωσε ξεκάθαρα χθες ότι δεν θα ψηφίσει ούτε τη συμφωνία για την πρώτη κατοικία ούτε και αρκετά ακόμη άρθρα του ν/σ, ενώ κι άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ άφηναν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

Ολα τούτα αιτιολογούν προφανώς την απόφαση του κ. Πάνου Καμμένου να συγκαλέσει εκτάκτως σήμερα συνεδρίαση της Κ.Ο., με τους συνεργάτες του να διαβεβαιώνουν μεν ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα καταψηφίσουν τα προαπαιτούμενα, αλλά να μην μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα της «λύσης» τού «παρών» σε κάποια άρθρα. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι αν ένα τέτοιο σενάριο επιβεβαιωθεί και υπάρξουν και μερικές ακόμη απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ψηφοφορία μπορεί να εξελιχθεί σε θρίλερ, δεδομένου ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης φέρονται αποφασισμένα να καταψηφίσουν τη συμφωνία Τσακαλώτου και κυρίως για τους πλειστηριασμούς.

«Η πολιτική απάτη αποκαλύπτεται, καθώς ο κ. Τσίπρας, που τον Ιανουάριο εξαπατούσε λέγοντας “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” και τον Σεπτέμβριο ότι “δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας”, σήμερα βγάζει χιλιάδες σπίτια στο σφυρί», κατήγγειλε η Ν.Δ., ενώ η κ. Φώφη Γεννηματά «συμπλήρωσε» (Μega) ότι «ο μύθος τής δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς καταρρέει». Ακόμη πιο επιθετικό το Ποτάμι, υποστήριξε ότι «η φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών δεν έχει προηγούμενο στην πενταετή ιστορία των μνημονίων στη χώρα μας», αποδίδοντάς την «στον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ενώ ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΚΚΕ και η Εν. Κεντρώων, που χαρακτήρισαν «πρωτοφανή απάτη» τη συμφωνία.

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένοι χθες για το γεγονός ότι το ν/σ, που θα συζητηθεί για λίγες ώρες σήμερα στις επιτροπές της Βουλής, θα ψηφισθεί άρον άρον αύριο βράδυ και πάλι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή