Ν.Δ.: «κλειδί» η συμμετοχή των πολιτών στην κάλπη της Κυριακής

Ν.Δ.: «κλειδί» η συμμετοχή των πολιτών στην κάλπη της Κυριακής

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ τα τηλέφωνα στα γραφεία των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία της Ν.Δ., και των στελεχών που τους στηρίζουν, έχουν «ανάψει» με στόχο τη μαζική συμμετοχή υποστηρικτών τους στις τελευταίες συγκεντρώσεις αλλά και στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο συμμετοχής παραμένουν αντιφατικές και κυμαίνονται από ένα χαμηλό κοντά στις 100.000 με 150.000 μέχρι και πλέον των 300.000.

Το «στοίχημα» της συμμετοχής είναι το πρώτο που θα πρέπει να κερδίσει το κόμμα, έστω και στη σημερινή συγκυρία που καθιστά κάθε σύγκριση με το 2009 ουτοπική. Το δεύτερο στοίχημα είναι η ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας εκλογής και έκδοσης του αποτελέσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της«Κ», μέχρι χθες βρισκόταν υπό διαμόρφωση η λίστα των περίπου 1.280 εκλογικών τμημάτων. Οι γαλάζιες κάλπες θα είναι ανοικτές από τις 7 το πρωί μέχρι τις 19.00 το απόγευμα, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη να παραταθεί η διαδικασία, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε τεχνικό λόγο «πέσει» το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ψηφισάντων. Το 2009, όταν το τότε μηχανογραφικό είχε καταρρεύσει, η διαδικασία είχε συνεχιστεί κανονικά, με χειρόγραφες λίστες, ωστόσο φέτος έχει συμφωνηθεί πως σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος η ψηφοφορία θα σταματά είτε σε επίπεδο τμήματος είτε στο σύνολο των τμημάτων.

Οι πολίτες που θα προσέλθουν, με την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους, θα συμπληρώνουν αίτηση με την οποία θα εγγράφονται μέλη της Ν.Δ., θα καταγράφονται βάσει της λίστας εκλογέων του ΥΠΕΣ (σ.σ. ώστε να μην μπορούν να ψηφίσουν ξανά σε άλλο εκλογικό κέντρο), ενώ θα καταγράφονται και στην κατάσταση ψηφισάντων του συγκεκριμένου τμήματος, στο οποίο και μόνον θα μπορούν να ξαναψηφίσουν σε περίπτωση δεύτερου γύρου.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα πραγματοποιηθεί, επίσης, ηλεκτρονικά. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει και ότι θα γίνει ταχύτατα. Κι αυτό γιατί, όπως αποφασίστηκε, τα αποτελέσματα δεν θα καταχωρίζονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων εάν πρώτα στα γραφεία του κόμματος δεν φτάσει, μέσω fax (!), και το έγγραφο πρακτικό της κάθε εφορευτικής επιτροπής. Με αυτά τα δεδομένα, και εφόσον λειτουργήσουν και τα… fax, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα μπορεί να δώσει τα πρώτα αποτελέσματα περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Εν μέσω αυτών, η Ν.Δ. ασκεί και αντιπολίτευση, καθώς 15 βουλευτές της κατέθεσαν χθες επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα δημοσιεύματα που φέρουν τους κ. Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη να βρίσκονται πίσω από γραφείο «εξυπηρέτησης» αιτημάτων πολιτών. Σε κοινή δήλωσή τους, πάντως, οι δύο υπουργοί προαναγγέλλουν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ενώ αποδίδουν τα γραφόμενα στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εξυγίανση του χώρου των ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή