Βουλή: Υπερψηφίστηκε στις επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στις επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε περιβάλλον πολιτικής απομόνωσης, αφού πέραν των μαζικών πυρών της αντιπολίτευσης, αντιμετωπίζει τον σκεπτικισμό, τις διαμαρτυρίες ακόμα και την απροθυμία των βουλευτών της πλειοψηφίας να προσφέρουν στήριξη στις σχετικές με τα προαπαιτούμενα μέτρα νομοθετικές ρυθμίσεις, εισάγεται αύριο το νέο πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια προς έγκριση.

Η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και, Παραγωγής και Εμπορίου, ολοκληρώθηκε χωρίς τυπικές απώλειες, καθώς ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου και επί της αρχής και επί των άρθρων του, αλλά τα προβλήματα για την δικομματική πλειοψηφία είναι περισσότερο από ορατά: Ως σοβαρό «αγκάθι» αναδείχθηκε η διάταξη για την επιβολή φόρου στον οίνο (30 σεντς ανά φιάλη), με τους ΑΝΕΛ να δείχνουν διάθεση καταψήφισης, και με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καλούν την κυβέρνηση να την αποσύρει. Εν μέσω αυτού του κλίματος, λίγο πριν ολοκληρωθεί η πολύωρη συνεδρίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να παρουσιάσει αύριο νέα πρόταση. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν η νέα πρόταση θα είναι μια βελτιωμένη εκδοχή της αρχικής πρότασης για τη φορολόγηση του οίνου, ή κάποιο άλλο «ισοδύναμο».

Ολα θα εξαρτηθούν από τις σχετικές διαβουλεύσεις που θα έχουν κυβερνητικά στελέχη (σύμφωνα με πληροφορίες οι κ. Αλιεξιάδης και Χουλιαράκης απόψε με τους εκπροσώπους των θεσμών). Πάντως, δεδομένου ότι απόψε έπρεπε να τεθούν σε ψηφοφορία τόσο επί της αρχής το σχέδιο νόμου όσο και τα άρθρα του, και προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, κοινοβουλευτική ήττα αν οι ΑΝΕΛ καταψήφιζαν (όπως προ ημερών συνέβη και με τη ρύθμιση για τους ζυθοποιούς), αναπτύχθηκε εντονότατο παρασκήνιο στο περιθώριο της συνεδρίασης, κατάληξη του οποίου ήταν οι συγκυβερνώντες να ψηφίσουν τη σχετική διάταξη, έχοντας όμως την υπουργική διαβεβαίωση ότι είτε θα αντικατασταθεί από κάποιο «ισοδύναμο», είτε θα βελτιωθεί ως προς το περιεχόμενό της.

Η σφοδρή κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση σήμερα, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στο ζήτημα του οίνου, αλλά ήταν εφ όλης της ύλης των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, με κύριο μέτωπο το ζήτημα των πλειστηριασμών. Από την πρώτη στιγμή ο κ. Ν. Δένδιας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Διευκολύνονται πολλαπλά οι πλειστηριασμοί». Και αφού έκανε λόγο για «επιβλαβή διαπραγμάτευση», κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί τις προτάσεις για βελτίωση του σχεδίου Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, υποστήριξαν ότι με το σχέδιο νόμου παρέχεται ουσιαστική προστασία σε όλους όσοι «αποδεδειγμένα» δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό, όμως, κάθε άλλο παρά έπεισε την αντιπολίτευση, ενώ δεν φάνηκε να αποτελεί και ικανοποιητικό επιχείρημα για τους κυβερνητικούς βουλευτές. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τέσσερις από τους συνολικά 78 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις τρεις Επιτροπές, ζήτησαν να λάβουν το λόγο. Εξ αυτών, η κυρία Νίνα Κασιμάτη υπέβαλε σειρά προτάσεων για «βελτιωτικές αλλαγές» στις περί των πλειστηριασμών ρυθμίσεις.

«Με το νομοσχέδιο ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για να αλλάξουν χέρια, όχι μόνο οι κατοικίες των πολιτών αλλά και η ελληνική οικονομία. Από Δευτέρα θα μπορούν να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί με υπογραφή των κ. Τσίπρα και Καμμένου» είπε ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος (Δημ. Συμπάράταξη). «Καταπίνετε όσα σας δίνουν. Ερχονται και άλλα» υποστήριξε ο κ. Χ. Θεοχάρης (Ποτάμι). «Βαδίζουμε πιο γρήγορα στην διευκόλυνση και απελευθέρωση των πλειστηριασμών» τόνισε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Κριτική ήταν η στάση και της Ενωσης Κεντρώων, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να εκμεταλλευτεί το ζήτημα: διά στόματος Χρ. Παππά ειπώθηκε ότι το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου θα αντιδράσει εμπράκτως: «Θα μας βρείτε μπροστά σας, όταν θα έχετε τους δικαστικούς επιμελητές και τα ΜΑΤ α λα Ισπανία, για να πάρετε τα σπίτια του ελληνικού λαού» είπε.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε και η διάταξη για επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης μεταφέροντας την επιχειρηματολογία των πρακτόρων ΟΠΑΠ να λένε ότι θα κλείσουν πρακτορεία και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Επρεπε να βρείτε το θάρρος και να πείτε συγνώμη στο λαό που τον κοροϊδέψατε» είπε σε παρέμβασή της η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και μεταξύ άλλων πρόσθεσε απευθυνόμενη στους υπουργούς: «Είναι κρίμα που επειδή έχετε έλλειμμα σχεδίου και δεν έχετε στρατηγική, φέρνετε ένα νομοσχέδιο με κόστος και με κανένα

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή