Βαρύ το κλίμα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα

Βαρύ το κλίμα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία τους ότι ακόμη και η δύσκολη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας θα περάσει χωρίς απώλειες εξέφραζαν χθες τα κυβερνητικά στελέχη, χωρίς, ωστόσο, να κρύβουν τον προβληματισμό τους για την απουσία δεκάδων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. που συγκλήθηκε ακριβώς γι’ αυτό το θέμα. Σημειωτέον, δε, πως καίτοι οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλοί, αρκετοί κι από τους παρόντες βουλευτές εξέφρασαν με πιεστικό τρόπο τις επιφυλάξεις τους στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για το αν η συμφωνία που επετεύχθη ήταν η καλύτερη δυνατή. Γεγονός που κατά πληροφορίες έκανε τον Ευκλ. Τσακαλώτο να ζητήσει από τον επίσης παριστάμενο Γ. Σταθάκη να απαντήσει εκείνος στις ερωτήσεις των βουλευτών, δίδοντας έτσι την εντύπωση ότι θεωρεί άδικη την αίσθηση που έχει προκληθεί ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη της επίμαχης συμφωνίας.

Αλλοι βουλευτές πάλι, χωρίς και εκείνοι να κρύβουν την αμηχανία τους για «το πώς θα υπερασπιστούμε τη συμφωνία στους ψηφοφόρους μας», διετύπωναν γενικότερες επιφυλάξεις με ερωτήματα του τύπου «πώς θα προστατευθούν εκείνοι που πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους» ή και «γιατί δεν κάνει τίποτα η κυβέρνηση για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες και να δοθεί επιτέλους μια ανάσα στην οικονομία».

Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου και με την αίρεση να υπάρξουν κάποιες μεμονωμένες απουσίες δεν ανησυχούσαν για την απόληξη της αποψινής ψηφοφορίας, καθώς, όπως έλεγαν, «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατανοήσει πλήρως ότι τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Η αισιοδοξία αυτή έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν στον ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν τα νέα από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ που επίσης συνεδρίασε χθες. Αν και εκεί δεν έλειψαν οι επιφυλάξεις για τη συμφωνία του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο, εγκαταλήφθηκε η ιδέα να ψηφίσουν οι βουλευτές του Π. Καμμένου «παρών», όπως ακουγόταν αρχικώς.

«Το αποτέλεσμα είναι χειρότερο του αναμενόμενου, αλλά φαίνεται πως ήταν το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να επιτευχθεί», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση η κ. Μαρ. Χρυσοβελώνη, υπονοώντας ότι υπήρξε συμφωνία για θετική ψήφο. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι ΑΝΕΛ μέχρι αργά το βράδυ στη Βουλή εξέφραζαν την πλήρη αντίθεσή στους στον νέο φόρο στο κρασί που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση ως αντισταθμιστικό μέτρο στην μη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και ανέμεναν τις αλλαγές που προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή