Αντιδράσεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης

Αντιδράσεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «βελτιωμένη» πρόταση της κυβέρνησης, που μειώνει στο μισό τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και στόχευε στην άμβλυνση των αντιδράσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, παρουσίασε χθες το απόγευμα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που χαρακτηρίστηκε από την απροθυμία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν τον λόγο. Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι για τα κρασιά που προορίζονται για εξαγωγή θα υπάρξει νέα ρύθμιση.

Η αντιπολίτευση, η οποία στο σύνολό της είχε αντιδράσει εντονότατα στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, δήλωσε πως διαφωνεί και με τη μειωμένη εκδοχή της. Κεντρικό επιχείρημα ήταν ότι από την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου πλήττεται ευθέως ένας τομέας παραγωγής στην Ελλάδα, με πολλαπλασιαστικές –όπως ειπώθηκε– αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ο κ. Ι. Βρούτσης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει πλήρως τη διάταξη. Υπενθυμίζεται ότι, υπό την πίεση των αντιδράσεων, το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Αλεξιάδης δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο της απόσυρσης, αλλά μια τέτοια εκδοχή φαίνεται ότι αποκλείστηκε κατά τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Οπως διεφάνη, ωστόσο, από τις συζητήσεις στο περιστύλιο, ούτε τους βουλευτές της δικομματικής συμπολίτευσης ικανοποίησε η χθεσινή πρόταση της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει προτάσεις να φορολογηθούν, αντί του οίνου, ποτά όπως το ουίσκι και η βότκα, ενώ αναζήτηση «ισοδυνάμων», ώστε να μην επιβληθεί ΕΦΚ στο κρασί, πρότειναν και βουλευτές των ΑΝΕΛ. «Πάντως, γι’ αυτό το θέμα δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση», είχε μεταξύ άλλων σημειώσει ο κ. Θ. Παπαχριστόπουλος (Ανεξάρτητοι Ελληνες), καταδεικνύοντας και τα «όρια» των αντιδράσεων από τον χώρο της κυβερνώσας πλειοψηφίας. Σημειώνεται ότι διαφωνίες για την επιβολή του όρου φέρεται να είχε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, ο οποίος είχε εκφράσει την εκτίμηση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο ότι ο φόρος δεν θα αποφέρει τα έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση, καθώς και ότι θα προκαλέσει προβλήματα στους οινοπαραγωγούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή