ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίμηνο συνεχούς δοκιμασίας σε έξι ανοικτά μέτωπα

tsakalwtos1--3

Η κυβερνητική πλειοψηφία μετρά ήδη δύο απώλειες και μία παραίτηση βουλευτή, ενώ τα πιο δύσκολα είναι ακόμη μπροστά. Ασφαλιστικό, φορολογία αγροτών, καθορισμός πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για την τριετία 2016-2018, διαχείριση «κόκκινων» δανείων, ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ και άλλες υψηλού πολιτικού κόστους υποχρεώσεις περιλαμβάνονται είτε στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που πρέπει να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου για να εκταμιευθεί δόση 1 δισ. ευρώ, είτε αποτελούν προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κάτι που αναμένεται πλέον να γίνει στις αρχές του 2016.

Η δυσκολία της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρώτο «ευκολότερο» πακέτο μέτρων του μνημονίου προκαλεί ανησυχία στους πιστωτές για τη δυνατότητά της να υλοποιήσει έγκαιρα και πλήρως τα δυσκολότερα που έπονται. Και αυτή την ανησυχία τους φροντίζουν πλέον να την εξωτερικεύουν έστω σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Μέχρι στιγμής, εξαιτίας της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι πιστωτές έκαναν αρκετές εκπτώσεις:

1. Αποδέσμευσαν την καταβολή των 10 δισ. που προορίζονται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων κατ’ αρχάς από τη συνολική αξιολόγηση και στη συνέχεια από το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, εξαρτώντας την μόνο από το πρώτο πακέτο των 48 προαπαιτούμενων. Μάλιστα, την τελευταία στιγμή, λόγω έλλειψης χρόνου, αφαίρεσαν και το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Σε αυτό το πρώτο σετ προαπαιτούμενων, το μόνο «δύσκολο» θέμα επί της ουσίας ήταν αυτό των πλειστηριασμών. Ολα τα υπόλοιπα, όπως, για παράδειγμα, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δημιούργησαν προβλήματα λόγω των κυβερνητικών χειρισμών.

2. Κράτησαν χαμηλούς τόνους στις δημόσιες δηλώσεις τους, παρά τη δυσαρέσκεια για τη δίμηνη καθυστέρηση, την έλλειψη επεξεργασμένων προτάσεων, τις παλινωδίες της Αθήνας. Κατά το παρελθόν ήταν πολύ πιο οξείς για πολύ λιγότερες εκκρεμότητες. Ολα αυτά όμως ανήκουν στην προ ανακεφαλαιοποίησης εποχή. Η μετά την ανακεφαλαιοποίηση περίοδος θα είναι σαφώς δυσκολότερη, δοκιμάζοντας τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και την ανοχή των πολιτών έναντι της κυβέρνησης.

Κατ’ αρχάς η στάση των πιστωτών θα είναι λιγότερο ελαστική, καθώς στο τέλος της αξιολόγησης θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θέλουν να δείξουν στην κοινή γνώμη τους ότι η όποια ελάφρυνση δεν παρέχεται δωρεάν στην Ελλάδα. Εξ ου και η σπουδή του κ. Σόιμπλε να υπενθυμίσει στο τελευταίο Eurogroup τη δέσμευση της Αθήνας για τη δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση έχει μόνο ένα «καλό χαρτί», το προσφυγικό. Αλλά ήδη η Ευρωζώνη έχει διαμηνύσει ότι για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει χαλάρωση, καθώς το όποιο κόστος έχει το προσφυγικό μπορεί να καλυφθεί με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Ετσι, το επόμενο δίμηνο θα είναι περίοδος συνεχούς δοκιμασίας, καθώς για την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων και της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος θα πρέπει να κλείσουν:

• Το ασφαλιστικό: Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να οδηγεί σε εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ για το 2016, και η κυβέρνηση θα πρέπει να εντοπίσει την πηγή προέλευσης περίπου του 1 δισ. Οι περικοπές στις συντάξεις θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες, ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και την αύξηση των εισφορών.

• Το φορολογικό: Οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων αλλά και η δημιουργία της νέας Γ.Γ. Εσόδων είναι τα βασικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης.

• Εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ: Η εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ είναι βέβαιον ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις από πολιτικούς και επαγγελματικούς κλάδους.

• Αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα: Το θέμα των κόκκινων δανείων θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, όπως επίσης και το μέλλον της Τράπεζας Αττικής και των συνεταιριστικών τραπεζών.

• ΑΔΜΗΕ: Οι θεσμοί προτείνουν την πώληση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ και παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες.

• Ενιαίο μισθολόγιο: Εκτός από τις αλλαγές στις αμοιβές που θα έχουν ως στόχο τη διεύρυνση της διαφοράς των αποδοχών μεταξύ υπαλλήλων διαφορετικής εκπαιδευτικής κλίμακας, θα αλλάξει και το βαθμολόγιο, ενώ θα συνδεθεί η αμοιβή με την παραγωγικότητα.