Οταν η αριστεία θεωρείται ρετσινιά και τιμωρείται

Οταν η αριστεία θεωρείται ρετσινιά και τιμωρείται

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κ. Σταύρος Σταυρόπουλος, Γρηγόρης Δημητριάδης και Πέτρος Μισθός δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Υπάρχει, ωστόσο, κάτι κοινό που τους συνδέει και, καθώς αυτό μας αφορά όλους, κρίθηκε σκόπιμη η από κοινού ανάδειξη των περιπτώσεών τους. Τι είναι αυτό;

Ας ξεκινήσουμε με τον κ. Μισθό που είναι και ο πλέον άγνωστος στο κοινό. Με μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση και έχοντας πολυετή πείρα ως επιμορφωτής και διευθυντής εκπαιδευτικών μονάδων, το 2010 διεκδίκησε με το OpenGov τη μία από τις 13 θέσεις των περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης. Την κέρδισε με τα προσόντα του ανάμεσα σε 85 υποψηφίους με απολύτως αξιοκρατικό τρόπο. Τι πέτυχε σε πέντε χρόνια; Ενα παράδειγμα αρκεί: Οταν ανέλαβε, 2.000 εκπαιδευτικοί της Πελοποννήσου (25% του συνόλου) ήταν εξαφανισμένοι από τα σχολεία, καθώς με ρουσφετολογικούς τρόπους «υπηρετούσαν» σε άλλες θέσεις. Οχι μόνον τους γύρισε στα σχολεία, αλλά βραβεύθηκε από τον ΟΟΣΑ για τον τρόπο που αξιοποίησε το εκπαιδευτικό προσωπικό με τεράστια οικονομικά οφέλη, καθώς επί των ημερών του μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των αναπληρωτών καθηγητών. Ποια ήταν η επιβράβευσή του από τον ΣΥΡΙΖΑ; Να ξηλωθεί από τη θέση του, όπως και όλοι οι περιφερειακοί διευθυντές. Οι κ. Μπαλτάς-Κουράκης διόρισαν ετσιθελικά στις θέσεις τους πρόσωπα αρκετά από τα οποία όχι μόνον δεν έχουν τα αναγκαία προσόντα, αλλά δεν έχουν καν διατελέσει διευθυντές σχολείου. Ιδού πού οφείλεται το σημερινό μπάχαλο, καθώς οι προαναφερθέντες απεδείχθησαν ανάξιοι ακόμη και για να κάνουν τις μετακινήσεις που χρειάζονται από περιοχές που έχουν πλεόνασμα καθηγητών σε σχολεία με κενά.

Για τον Γρ. Δημητριάδη μάλλον έχετε ξανακούσει. Αν όχι, ο 37χρονος διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, με εξειδίκευση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, είναι ο άνθρωπος που το 2013 κατόρθωσε να πείσει την τρόικα όχι μόνον να μην αυξηθεί το εισιτήριο στο 1,80 ευρώ και να γίνουν 850 απολύσεις (αυτό όριζε το μνημόνιο), αλλά να συμβεί το αντίθετο. Με ένα νέο επιτελείο κατήρτισε ένα διετές σχέδιο ενοποίησης των συγκοινωνιακών εταιρειών (Τραμ, Μετρό, Λεωφορεία, κ.λπ.). Καθιέρωσε το mobile ticket, την ενιαία κάρτα πολλαπλών διαδρομών και με ένα μοντέλο καταπολέμησης της εισιτηριοδιαφυγής κατόρθωσε να αναστρέψει την οικονομική πορεία του ΟΑΣΑ, να μειώσει το εισιτήριο στα 1,20 ευρώ (από 1,40 που ήταν έως τον Σεπτέμβριο), όπως και να πείσει την τρόικα για την πρόσληψη 450 νέων υπαλλήλων.

Πώς επιβραβεύτηκε ο κ. Δημητριάδης; Ο υπουργός Σπίρτζης τού τηλεφώνησε δύο φορές το τελευταίο εννεάμηνο. Την πρώτη, τον Απρίλιο, τον εγκάλεσε γιατί είχε δημοσιοποιήσει –χωρίς άδεια– τα επιτυχή οικονομικά αποτελέσματα του ΟΑΣΑ. Και τη δεύτερη, τώρα, του ζήτησε να παραιτηθεί. Στο μεσοδιάστημα ο υπουργός δεν φιλοτιμήθηκε καν να απαντήσει στις δεκάδες γραπτές εκκλήσεις του Δημητριάδη, ο οποίος του επισήμανε, π.χ., πόσο καταστροφικές ήταν οι δωρεάν μετακινήσεις που αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ για να χρυσώσει το χάπι των capital controls. Ποιο το αποτέλεσμα; Το εισιτήριο επανέρχεται στα 1,40 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου, υπό το βάρος της κατάρρευσης του ΟΑΣΑ.

Αφήσαμε για το τέλος τον κ. Στ. Σταυρόπουλο, καθώς ήδη εγράφησαν πολλά για τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ που ξαφνικά αποπέμφθηκε, ενώ είχε στείλει στη Δικαιοσύνη δεκάδες ύποπτες υποθέσεις, πολλές από τις οποίες (π.χ., της λαθρεμπορίας) παραμένουν εκκρεμείς. Ο άνθρωπος που κατόρθωσε να μην υπάρχει καμία ανεξιχνίαστη απαγωγή στην Ελλάδα, έχοντας στείλει στη φυλακή δεκάδες κακοποιούς, είναι πλέον 5ος υποδιοικητής στη ΓΑΔΑ. Θέση-ψυγείο που εφευρέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον παροπλίσει.

Οι περιπτώσεις που διαβάσατε είναι μόνον ενδεικτικές τού πώς η χώρα οπισθοδρομεί. Η κατά τα άλλα προοδευτική κυβέρνηση της Αριστεράς καταλύει κάθε έννοια αξιοκρατίας, βολεύοντας καθημερινά ημέτερους με αμφισβητούμενα προσόντα ακόμη και σε κορυφαίες θέσεις της διοίκησης. Η περίπτωση Σταυρόπουλου όμως είναι η πιο ανησυχητική, διότι ο δικός του ρόλος στους Αδιάφθορους δεν αφορούσε μόνον την Αστυνομία, αλλά την αδιάβλητη και κυρίως χωρίς κομματικά «κριτήρια» λειτουργία των ΔΟΥ. Ηταν τρόπον τινά το αντικειμενικό μάτι για το ποιοι ελέγχονται, από ποιους και για ποιον λόγο, προκειμένου να αποφεύγονται οι γνωστοί εκβιασμοί ή και να μην καλύπτονται υπόπτως υποθέσεις. Την εξέλιξη αυτή, που είναι ανησυχητική για την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας, υπαινίχθηκε προ εβδομάδος στην «Κ» ο κ. Γ. Πανούσης και παραδόξως λίγοι έδωσαν σημασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή