ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκόπιμες διαρροές κατήγγειλε ο Γ. Πανούσης

skopimes-diarroes-katiggeile-o-g-panoysis-2111417

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πλέον στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι έρευνες που διατάχθηκαν μετά τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση για απειλές σε βάρος του και για σχέσεις πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με υποδίκους για τρομοκρατία, με αποτέλεσμα την περαιτέρω στοχοποίησή του. Η κατάθεση του πρώην υπουργού επί δύο ημέρες στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Δημήτριο Δασούλα, ο οποίος χειρίζεται την έρευνα μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη διερεύνηση σε βάθος όσων ο κ. Πανούσης κατήγγειλε, αλλά και όσων οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη περιέλαβαν σε μηνυτήρια αναφορά τους.

Ο Γιάννης Πανούσης, σύμφωνα με πληροφορίες, και ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου επέμεινε στις αρχικές του καταγγελίες περί απειλών κατά της ζωής του αλλά και για όσα είχε πει για σχέσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με υποδίκους για τρομοκρατική δράση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός ρωτήθηκε αναλυτικά για τα ενημερωτικά σημειώματα που προσκόμισε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου περιλαμβάνονται στοιχεία για τη στοχοποίησή του αλλά και την απειλή κατά της ζωής του, διευκρινίζοντας πως βρέθηκαν στα χέρια του από κοινοποιήσεις της ΕΥΠ όταν ήταν υπουργός.

Στα προσκομισθέντα από τον πρώην υπουργό έγγραφα, σύμφωνα με πληροφορίες –και αυτό εκτιμάται ως σημαντικό– δεν περιλαμβάνονται διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τις καταγγελίες του, με αποτέλεσμα ο Γιάννης Πανούσης να μιλήσει για σκόπιμες διαρροές μετά το τέλος της κατάθεσής του και να αφήσει υπαινιγμούς πως κάποιοι διέρρευσαν, όσα διέρρευσαν, για τους δικούς τους λόγους. «Εγώ δεν διαρρέω, η Δικαιοσύνη δεν διαρρέει, ποιος διαρρέει;» αναρωτήθηκε με νόημα ο πρώην υπουργός, ο οποίος πάντως δεν προσκόμισε, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί, πρόσθετα στοιχεία για την υπόθεση των καταγγελιών του.

Οι εισαγγελικές αρχές που έχουν αναλάβει την έρευνα –διπλή– για τις καταγγελίες Πανούση και για τη μηνυτήρια αναφορά των υπουργών κ. Παρασκευόπουλου και Τόσκα για τις διαρροές και τη γνησιότητα όσων είδαν το φως της δημοσιότητας, εμμένουν στη διερεύνηση και των προηγούμενων επιθέσεων που είχαν αποδέκτη τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Για τον λόγο αυτό, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δασούλας επέμεινε με πολλές ερωτήσεις προς τον πρώην υπουργό για τις επιθέσεις που είχε δεχθεί, στο γραφείο του με τοποθέτηση βόμβας το 2009 και στο πανεπιστήμιο το 2010.

Οι προγενέστερες επιθέσεις συνεκτιμώνται από την Εισαγγελία του Α.Π. υπό το φως των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει από τις πρόσφατες καταγγελίες Πανούση και αξιολογούνται τα στοιχεία τους σε σχέση με όσα ο πρώην υπουργός κατήγγειλε για τη στοχοποίησή του από άτομα συνδεόμενα με την τρομοκρατία. Πάντως, ο εισαγγελικός λειτουργός που διενεργεί την έρευνα αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να καλέσει σε εξέταση και άλλα πρόσωπα εμπλεκόμενα στις καταγγελίες Πανούση, ενώ ο ίδιος ο πρώην υπουργός, βάσει πληροφοριών, απέφυγε να προτείνει μάρτυρες προς εξέταση, δηλώνοντας πως αυτό θα μπορούσε να το κάνει εάν είχε υποβάλει μήνυση, ενώ «υπέβαλα, όπως είπε, απλή αναφορά».

Ο πρώην υπουργός, σε κάθε περίπτωση, ανέφερε στον αντεισαγγελέα ότι δεν γνωρίζει παρά μόνον όσα περιλαμβάνονται στα ενημερωτικά σημειώματα της ΕΥΠ, αρνούμενος ότι έχει πληροφορίες για το πλήρες περιεχόμενο των παρακολουθήσεων από τις οποίες προέκυψαν τα στοιχεία για τις εις βάρος του απειλές και τη στοχοποίησή του με τη συνδρομή στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Προς τούτο επαφίεται, πλέον, στον αντεισαγγελέα του Α.Π., εάν το κρίνει σκόπιμο να ζητήσει τις κασέτες από την ΕΥΠ, εφόσον υπάρχουν, για να έχει πλήρη εικόνα των επαφών και των σχέσεων που κατήγγειλε ο κ. Πανούσης. Πάντως, προς το παρόν τέτοια ενέργεια από τον κ. Δασούλα δεν έχει αποφασιστεί, καθώς ο ίδιος πρόκειται να εξαντλήσει τις όποιες μαρτυρικές καταθέσεις, πριν κρίνει τι άλλο θα ζητήσει για να διαμορφώσει πλήρη εικόνα της υπόθεσης.