Προβληματισμός στην Αθήνα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η χθεσινή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους τύπου Sukhoi-24 από τουρκικά F-16, γεγονός που γίνεται αντιληπτό ως εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη σε μια ούτως ή άλλως προβληματική περίοδο για το συριακό ζήτημα. Η Αθήνα αποφεύγει να σχολιάσει επισήμως το γεγονός για πολλούς λόγους. Ο πρωταρχικός συνίσταται στο γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η οποία, μάλιστα, χθες συνεκλήθη εκτάκτως από τη γειτονική χώρα για το επίμαχο θέμα. Αναλόγως, η Ελλάδα επιθυμεί να διαφυλάξει τις σχέσεις που διατηρεί με τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, η τουρκική αντιπροσωπεία παρουσίασε στοιχεία τα οποία συνηγορούσαν υπέρ της άποψης της Αγκυρας, μεταξύ των οποίων και ένα μάλλον κακής ποιότητας ηχητικό απόσπασμα. Η δήλωση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας που ακολούθησε δεν αποτελούσε προϊόν συμφωνίας μεταξύ όλων των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για ανάγκη «αποκλιμάκωσης» αλλά και αλληλεγγύης προς την Τουρκία. Πηγές κάνουν λόγο ότι από την ελληνική πλευρά αναφέρθηκαν οι πληροφορίες για κατάρριψη του αεροσκάφους σε συριακό χώρο. Επίσης, τονίστηκε ότι η Ελλάδα πάγια σέβεται την εθνική κυριαρχία κάθε κράτους, ενώ γνωρίζει καλά τι σημαίνει για ένα κράτος να έρχεται αντιμέτωπο με καθημερινές παραβιάσεις. Στην Αθήνα τον Π. Καμμένο επισκέφθηκε χθες στο γραφείο του ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, προκειμένου να τον ενημερώσει –μεταξύ άλλων– για την εκδοχή της Μόσχας ως προς το περιστατικό της κατάρριψης. Νωρίτερα, τον κ. Καμμένο επισκέφθηκε και ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Γαλλίας. Εμπειροι παρατηρητές ανέφεραν χθες ότι ο χρόνος παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου (17 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε στον Μπαν Κι Μουν η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ) είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Αν η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αντιδρούσε αναλόγως στο Αιγαίο, τότε, έλεγαν, θα έπρεπε να καταρρίπτονται αεροσκάφη καθημερινά. Τέλος, στην Αθήνα θεωρούν ατυχή τη συγκυρία, τη στιγμή που Ρωσία, Δύση και λοιποί διεθνείς παράγοντες συγκλίνουν σε κοινή αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή