Παρασκευόπουλος: «Πολιτικοί κρατούμενοι δεν υπάρχουν στη χώρα»

Παρασκευόπουλος: «Πολιτικοί κρατούμενοι δεν υπάρχουν στη χώρα»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και μετά την πρόσφατη διάσπαση του κόμματος, ανέδειξε χθες –ενδεχομένως ηθελημένα– ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε απερίφραστα ότι «στις φυλακές της χώρας δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι» (και, επομένως, μόνο κακοποιοί του ποινικού δικαίου), ενώ, ως γνωστόν, την αντίθετη άποψη υποστηρίζουν ακόμη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Η δήλωση του κ. Ν. Παρασκευόπουλου έγινε στην ειδική επιτροπή της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα. Ερμηνεύθηκε δε ως συνέχεια της κάλυψης που παρείχε προχθές στον κ. Παν. Λάμπρου, αλλά και της προσπάθειάς του να πείσει την κοινή γνώμη ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν διαπραγματεύεται με τους κρατούμενους και ότι ο μόνος ρόλος του συνεργάτη του ήταν να κατευνάσει την έκρυθμη κατάσταση στις φυλακές.

Ωστόσο καθαυτή η δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου, ότι «εκτός του ότι δεν προβλέπεται στη νομοθεσία μας», «δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα», καθώς «κανείς στη χώρα μας δεν έχει οδηγηθεί στις φυλακές με αυτό το χαρακτηριστικό», ήταν και έμμεση απάντηση τόσο στον κ. Λάμπρου όσο και σε όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπαινίσσονται ή και υποστηρίζουν κατά καιρούς ότι αρκετοί φυλακισμένοι βρίσκονται στις φυλακές ως πολιτικοί κρατούμενοι. Oπως, για παράδειγμα, η κ. Βασιλική Κατριβάνου, ο κ. Χρ. Καραγιαννίδης, αλλά και η βουλευτής Πειραιώς κ. Ελένη Σταματάκη, η οποία μόλις προ ολίγων ημερών είχε υποστηρίξει (9,84) ότι «ο κ. Λάμπρου συνομιλούσε και με ποινικούς και με πολιτικούς κρατούμενους».

Σημειώνεται ότι στην προσπάθειά του να τηρήσει τις ισορροπίες ο κ. Παρασκευόπουλος διευκρίνισε ότι από «επιστημονικής απόψεως η έννοια του πολιτικού κρατούμενου είναι χρήσιμη», εφόσον «αφορά ελαφρά εγκλήματα με πολιτικό-οικονομικό σκεπτικό» και «πράξεις που γίνονται, π.χ., σε διαδηλώσεις στην προσπάθεια προάσπισης μεγάλου εθνικού συμφέροντος», αλλά όχι βέβαια, όπως είπε, «αυτές κάποιων που φτάνουν στο σημείο να πετούν βόμβες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή