Στοίχημα η «σύμπλευση» έως την εκλογή

Στοίχημα η «σύμπλευση» έως την εκλογή

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία νέα, άκρως πολωτική, αναμέτρηση οδηγείται η Νέα Δημοκρατία μετά το εκλογικό φιάσκο της περασμένης Κυριακής. Το διακύβευμα αφορά όχι μόνον στο πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος αλλά και στη στάση της Ν.Δ. έναντι των πυκνών πολιτικών εξελίξεων και των πρωτοβουλιών του κ. Αλέξη Τσίπρα, όπως η χθεσινή σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Η σοβούσα αντιπαράθεση πολιτικών πρακτικών, ιδεολογιών αλλά και προσωπικών σχεδιασμών αποκαλύφθηκε εμφατικά με την κατάρρευση της εκλογικής διαδικασίας και τον «όλοι εναντίον όλων» πόλεμο που ξέσπασε. Σε πολιτικά γραφεία, διαδρόμους και λόμπι ξενοδοχείων όπου συναντώνται πολιτικά στελέχη μιας τουλάχιστον τάσης στο κόμμα, το κλίμα που επικρατεί είναι «δεν παίρνουμε αιχμαλώτους». Και, πράγματι, υπό το πρίσμα και των αντιπαραθέσεων της τελευταίας εβδομάδας, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ως τον 13ο ηράκλειο άθλο εάν κατορθώσουν όλα τα γαλάζια στελέχη πρώτης γραμμής να συνυπάρξουν την επομένη της αναμέτρησης.

Δηλητηριασμένο κλίμα

Το κλίμα στο εσωτερικό είναι τόσο δηλητηριασμένο που ουδείς πλέον μπορεί να προβλέψει τις διαστάσεις που θα λάβει η αντιπαράθεση. Ενδεικτικά, στα 24ωρα που μεσολάβησαν από τη μη διεξαγωγή των εκλογών:

– Ο κ. Απ. Τζιτζικώστας άφησε υπαινιγμούς περί «δάκτυλου» Μεϊμαράκη στην κατάρρευση της διαδικασίας, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης απάντησε, έπειτα από σιωπή 24 ωρών, και έβαλε στο κάδρο των ευθυνών τον κ. Αντ. Σαμαρά, ταυτίζοντάς τον ευθέως με την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα.

– Ο γραμματέας της Ν.Δ. και επικεφαλής της ΚΕΦΕ είδε άπαντες να ζητούν την παραίτησή του αλλά, ένα 24ωρο μετά, έλαβε έγκριση των υποψηφίων να συνεχίσει, ενώ την Τρίτη, για λίγες ώρες, «διεκδίκησε» έως και την προεδρία του κόμματος, όταν ομάδα βουλευτών δοκίμασε τα «νεύρα» του κ. Μεϊμαράκη, εγείροντας καταστατικό θέμα για την επιλογή Πλακιωτάκη.

– Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν απέκλεισε σαμποτάζ και έκανε λόγο για «σημεία και τέρατα» στις εκλογές του 2009, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση των «σαμαρικών» και, εντέλει, το σχόλιο περί ανάγκης (με αυτή τη σειρά) «σοβαρότητας και ενότητας» στη Ν.Δ. από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά.

– Η Ν.Δ. απέκτησε, τελικά, έναν νέο μεταβατικό πρόεδρο, τον κ. Γ. Πλακιωτάκη, που και θα την εκπροσωπούσε χθες στο συμβούλιο αρχηγών.

Στον πυρήνα της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι υπαρκτές πολιτικές και ιδεολογικές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. αλλά και οι επιδιώξεις των ισχυρών παικτών του κόμματος. Οι περισσότεροι προεξοφλούν ήδη ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του κόμματος, μεταξύ της πιο μετριοπαθούς καραμανλικής πτέρυγας, την οποία εκπροσωπεί ο κ. Μεϊμαράκης και προς την οποία συγκλίνει και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, και του «σαμαρικού» στρατοπέδου, με το οποίο συντάσσονται και βουλευτές που επιδιώκουν την εξέλιξη του κόμματος σε μία «νέα Δεξιά» και για την οποία ερίζουν οι κ. Απ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης, θα εξελιχθούν σύντομα σε μετωπική αντιπαράθεση. Το μόνον που χρειάζεται, κατά τις ίδιες πηγές, είναι πάνω στις ήδη υπαρκτές προσωπικές αντιπαραθέσεις να προστεθεί το πολιτικό άλλοθι.

Οσοι παρακολούθησαν το βράδυ της Δευτέρας τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη να αποκηρύσσει τον λαϊκισμό και να σημειώνει (Star) ότι στη Ν.Δ. μπορεί στην άκρη να υπάρχει και η «δεξιά, αρκεί η εκάστοτε μειοψηφία να αποδέχεται την πλειοψηφία» ήταν ενδεικτική. Οπως και η επιλογή του κ. Μάκη Βορίδη, εκ των πρωταγωνιστών πλέον της προεκλογικής προσπάθειας του κ. Τζιτζικώστα, να «απαντήσει» καλώντας, προ ημερών, από τη Βουλή τον κ. Τσίπρα να παραδώσει την πρωθυπουργία στον κ. Σαμαρά.

Και εδώ είναι που ρόλο στα γαλάζια πράγματα διεκδικεί ο κ. Αλ. Τσίπρας. Διότι είναι οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και ο ρυθμός αποσύνθεσης της κυβερνητικής του πλειοψηφίας που θα κρίνουν τις εξελίξεις και στη Ν.Δ. Η πρώτη πάντως προσπάθεια μοιάζει να πέφτει στο κενό. Διότι καραμανλικοί, σαμαρικοί αλλά και οι, διά του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, φιλελεύθεροι στέλνουν μήνυμα ότι δεν θα δώσουν πολιτικές ανάσες στον κ. Τσίπρα, ενώ απορριπτικοί εμφανίζονται, προσώρας, και στα σενάρια εμπλοκής της Ν.Δ. σε συνεργατικά σχήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δίαυλοι επικοινωνίας

Σε επίπεδο υποψηφίων, το στίγμα της περασμένης Κυριακής είναι βαρύ καθώς ουδείς εξέρχεται αλώβητος, ενώ οι τακτικές τους αναπροσαρμόζονται. Ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Αδ. Γεωργιάδη ενισχύεται, επιτρέποντας σενάρια που υπερβαίνουν τη δεδομένη συνεργασία των δύο πολιτικών στον δεύτερο γύρο, ο κ. Μεϊμαράκης θα εμφανιστεί πιο εξωστρεφής, χωρίς να εγκαταλείπει τη λογική ότι πραγματοποιεί νεοδημοκρατική και όχι εθνική προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο κ. Απ. Τζιτζικώστας θα αξιοποιήσει το κενό εξουσίας στη Ν.Δ., προβάλλοντας τις θέσεις τους για τα μείζονα πολιτικά ζητήματα δίνοντας, έτσι, βάθος στην υποψηφιότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή