Πανωλεθρία πολιτικών στο Twitter

Πανωλεθρία πολιτικών στο Twitter

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά ήταν οι «νευρικοί πιλότοι σε F16». Σαν να επρόκειτο για ριμέικ της παλαιάς κωμωδίας, οι πιλότοι του Αλέξη Τσίπρα πέταξαν για λίγο πάνω απ’ τον κυβερνοχώρο και μετά το ραντάρ του Ιντερνετ έχασε τα ίχνη τους. Στον πύργο ελέγχου του Twitter, ο πρωθυπουργός προσγείωσε τους «mercurial pilots» απότομα, φοβούμενος τα τουρκικά αντιαεροπορικά. Και ο Αλέκος Φλαμπουράρης εξήγησε πως τα μηνύματα «κατέβηκαν γιατί είχαν εκπληρώσει τον ρόλο τους», σαν να τα είχε απογειώσει ο πρωθυπουργός απ’ το χωράφι του snapchat κι όχι απ’ το αεροπλανοφόρο του Τwitter.

Αλλά βέβαια, το σβήσιμο μηνυμάτων στο Twitter δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Θα θυμάστε το κάζο που υπέστη ο Ν. Νικολόπουλος όταν του ήρθε η έμπνευση να γράψει πως «η νέα τσόντα της Sirina σπάει ταμεία» κι από κάτω να ποστάρει μια φωτογραφία του Αντ. Σαμαρά μαζί με μια εικόνα οργίου. Οταν η Βουλή ξεσηκώθηκε, ο Ν. Νικολόπουλος αναγκάστηκε να πατήσει το eject στο τουιτερικό του αεροπλανάκι για να εκτιναχθεί το επίμαχο μήνυμα απ’ τη θέση του πιλότου και να χαθεί στην άβυσσο των σβησμένων μηνυμάτων.

Και βέβαια, δεν ήταν ο μόνος που υπέστη τουιτερική πανωλεθρία. Ισως θυμάστε τη μέρα που το στέλεχος της Ν.Δ., Γ. Μουρούτης, πέταξε στον τουιτερικό αέρα μια φωτογραφία με Τούρκους να επιβιβάζονται σε λεωφορεία, κι έγραψε από κάτω πως ετοιμάζονται στην Ελλάδα να νοθεύσουν το δημοψήφισμα! Πλην, το δημοψήφισμα έγινε κατακαλόκαιρο και στη φωτογραφία οι Τούρκοι φορούσαν παλτά και κασκόλ. Οταν το Twitter άρχισε να γελάει με την γκάφα, ο κ. Μουρούτης κατάλαβε πως η εικόνα ήταν απ’ τον Οκτώβριο του 2013, και τη διέγραψε αυτομάτως. Οι μικροί Ικαροι του Twitter και της πολιτικής, βλέπετε, συχνά αναγκάζονται να τροποποιήσουν το σχέδιο πτήσης τους. Και στον δρόμο προς την προσγείωση, πολλά Tweets αυτοκαταστρέφονται, σαν τα μηνύματα στις «Επικίνδυνες αποστολές».

Μέχρι πρότινος, μάλιστα, λειτουργούσε και ειδικός κατασκοπικός εξοπλισμός στο Διαδίκτυο, που κατέγραφε τα σβησμένα μηνύματα. Στο politwoops.com μπορείτε να βρείτε όλα τα «απαγορευμένα» Tweets που έσβησαν οι Ελληνες πολιτικοί και η αλήθεια είναι πως η ανάγνωσή τους αποδεικνύεται ιδιαίτερα διασκεδαστική.

Στην κατηγορία με τα αλλόκοτα σβησμένα Tweets, ας πούμε, έχουμε τον Β. Κικίλια να καλημερίζει τον εαυτό του μ’ ένα «Καλημέρα, Βασίλη», και την Εύα Καϊλή να κάνει ρίμα με το είναι της «Η Εύα Καϊλή και πάλι στο… γυαλί»! Η Αννα Καραμανλή, πάλι, μάλλον ήθελε να κάνει τη δίαιτα του Διαδικτύου και έγραψε «αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος να χάσεις ίντσες απ’ τη μέση σε δύο εβδομάδες», ενώ ο Γ. Καράμπελας μάλλον ένιωσε λιγούρα διαβάζοντας κάτι τέτοια, κι ένα βράδυ πέταξε το υπέροχο «σε λίγο μακαρόνια».

Και μετά, έχουμε την κατηγορία εκείνων που στο δημοτικό μάλλον έκαναν κοπάνες. Ο Αλ. Τσίπρας έχει πληκτρολογήσει: «Εχουμε τα κατάλληλα πρόσωπα και στην περιφέρεια. Με γυναίκα επικεφαλή. Τη Ρένα Δούρου». Η «επικεφαλή» της ορθογραφίας, όμως, είναι η Στ. Ξουλίδου. Που γράφει πως «κάποιοι άρχισαν και twett-άρουν δηλώσεις υποταγής και μετάνοιας. Το δις εξ αμαρτήν όμως…». Κι αν όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να τα αποδώσει στη βιασύνη της στιγμής, για τα σβησμένα πολιτικά Tweets δεν υπάρχει δικαιολογία.

Η Εύα Καϊλή, ας πούμε, όταν ο Γ. Παπανδρέου γύριζε τον κόσμο παρότι ήταν βουλευτής, έγραψε: «Μήπως να πάρει μια άδεια άνευ αποδοχών;» ― και το μετάνιωσε 22 ώρες αργότερα. Ο Δ. Παπαδημούλης, πάλι, ένα χρόνο πριν έγραψε «Κύριοι Γιούνκερ και Μοσκοβισί, δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη», όμως άλλαξε γνώμη ένα λεπτό μετά, μάλλον γιατί είχε κάποιο όραμα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου το ίδιο που έπαθε δηλαδή και ο Φ. Κουβέλης. «Οι Κασσάνδρες θα διαψευσθούν», έγραφε ένα χρόνο πριν. «Η ΔΗΜΑΡ θα βγει δυνατή απ’ την κάλπη». Και μετά, ο Φ. Κουβέλης έσβησε το μήνυμα. Μερικές φορές, βλέπετε, η πραγματικότητα δεν σβήνει μόνο τα Tweets απ’ τον χάρτη. Σβήνει κι εκείνους που τα έγραψαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή