Τι έψαχνε ο Κέρι στην Αθήνα με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Τι έψαχνε ο Κέρι στην Αθήνα με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προάγγελος άμεσων εξελίξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά με στρατιωτικό επίκεντρο τη Συρία, ίσως και πέραν αυτής, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, την Παρασκευή. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για την επικείμενη τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, την οποία και ενθάρρυνε, όπως ενθάρρυνε και την πραγματοποίηση της άλλης τριμερούς, μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, προσδίδοντάς τους ξεχωριστή γεωπολιτική αξία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Κέρι άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι εντός του Δεκεμβρίου θα εκδηλωθεί ίσως η τελική επίθεση κατά του ISIS, καθώς κοινή είναι η διαπίστωση ότι «δεν πάει άλλο» και ότι το μέτωπο κατά των τζιχαντιστών περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Η θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι δεδομένη στο πλευρό της συμμαχίας αυτής, ωστόσο η Αθήνα δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά, στάση που τηρεί σε όλες τις διενέξεις, κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό από τον Κέρι. Η τοποθέτηση του κ. Κέρι για την ανάγκη να υπάρξει «τελική λύση» κατά του ISIS προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον της Αθήνας, καθώς προοιωνίζονται ιστορικού τύπου αλλαγές στην περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με έμπειρη διπλωματική πηγή, αιωρείται το ερώτημα αν οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε σταθερότητα ή θα προκαλέσουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι η Ουάσιγκτον θέλει αποκατάσταση της σταθερότητας, όπως θέλει και τη σταθερότητα στην Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, το ζήτημα της σταθερότητας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που συζητήθηκαν υπό το πρίσμα και των ανακατατάξεων που θα προκύψουν από τον πόλεμο κατά του ISIS και από την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία όλων των δυτικών χωρών, ενώ ο κ. Κέρι εξήρε τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και τον ρόλο που δυνητικά μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κέρι ζήτησε ενημέρωση από τα πρόσφατα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, αλλά και τις σταθερά αναπτυσσόμενες σχέσεις με την Αίγυπτο, ενώ ρώτησε σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του κ. Σίσι στην Αθήνα.

Το Κυπριακό

Ο κ. Κέρι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζήτησε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών την πιο ενεργή συμβολή της Αθήνας στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα εξήρε την πολιτική των τριμερών συναντήσεων και μίλησε ιδιαίτερα θετικά για την επικείμενη τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που προγραμματίζεται για τον προσεχή Ιανουάριο. Εμπειρη διπλωματική πηγή εκτίμησε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον θεσμό των τριμερών συναντήσεων οφείλεται πιθανότατα στην εκτίμηση της Ουάσιγκτον ότι μέσω αυτών των συνεργασιών μπορεί να οικοδομηθεί μια νέα τάξη πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, με σταθερές συμμαχίες που θα έχουν δυτικό προσανατολισμό και θα στέκονται απέναντι στην τρομοκρατία.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε από την πλευρά του τις «δύο όψεις» των σχέσεων με την Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας εξήγησε τη στάση της Ελλάδας ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας, την ανάγκη συνεργασίας στο προσφυγικό, παράλληλα όμως σημείωσε και την επιθετική συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο, για την οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί η κατανόησή του, αλλά και η ανάγκη να μην προκύψουν άλλα προβλήματα στην κρίσιμη αυτή συγκυρία. Αυτό ισχύει και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς ο κ. Κέρι, στην συνάντησή του με τον πρωθυπουργό όπου τέθηκαν όλα τα κεντρικά πολιτικά θέματα που απασχολούν τις ΗΠΑ και τα έθεσε στη συζήτηση, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά ούτε στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, ούτε στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Θετικός ήταν ο κ. Κέρι για μία ακόμη φορά ως προς την ανάγκη της Ελλάδας να υπάρξει μια λύση για το χρέος, θέμα στο οποίο ο Αμερικανός υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον θα καταβάλει προσπάθειες για να βρεθεί λύση. Ο κ. Κέρι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημείωσε με έμφαση την απόσταση που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης ως προς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας στους συνομιλητές του ότι το σημερινό μοντέλο της λιτότητας στην Ε.Ε. έχει κάνει τον κύκλο του και πρέπει να αλλάξει η οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή