Ν. Μούζνιεκς: Καταστροφικός ο τρόπος που χειρίστηκε η Ευρώπη το προσφυγικό

Ν. Μούζνιεκς: Καταστροφικός ο τρόπος που χειρίστηκε η Ευρώπη το προσφυγικό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταστροφικό χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι Ευρωπαϊκές χώρες τις αφίξεις των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο ο Επιτρόπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούζνιεκς.

«Αν η πορεία της δράσης τους δεν αλλάξει, οι αξίες και οι αρχές που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα χάσουν κάθε νόημα», προειδοποίησε σε δήλωσή του με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στους 3.600 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους για να φτάσουν στην ασφάλεια και την προστασία της Ευρώπης, πιστεύοντας πως «οι ζωές τους και η αξιοπρέπειά τους μετρούσε στην Ευρώπη. Η Ευρώπη τους απογοήτευσε και συνεχίζει να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ν. Μούζνιεκς υπογράμμισε πως η άφιξη ενός “πρωτοφανούς” αρθιμού μεταναστών και η μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις ασύλου σίγουρα αποτέλεσε πρόκληση για πολλά κράτη μέλη. Ωστόσο, συνεχίζοντας τη σκληρή γλώσσα είπε πως «η απάντηση που υιοθέτησαν τόσο τα κράτη μέλη ξεχωριστά όσο και η ΕΕ ήταν σε γενικές γραμμές μη ικανοποιητική από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανέγερση φραχτών από ορισμένα κράτη μέλη, την αλλαγή της νομοθεσίας για το άσυλο και τη μετανάστευση, καθιστώντας μερικές φορές έγκλημα την παράτυπη είσοδο και την παραμονή, στην κράτηση των μεταναστών, στις επαναπροωθήσεις και την αστυνομική βία. «Η αντι-μεταναστευτική ρητορική έχει διαποτίσει το δημόσιο και πολιτικό διάλογο” τόνισε ο Ν. Μούζνιεκς και χαρακτήρισε αυτήν την προσέγγιση “λανθασμένη” συμπληρώνοντας ότι προκαλεί “άσκοπη ταλαιπωρία των ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά και που έχουν ήδη περάσει πολύ τραυματικές εμπειρίες και από επικίνδυνες διαδρομές σε αναζήτηση προστασίας».

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση» είπε και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αλλάξουν προσέγγιση, βασιζόμενες στις αξίες της “αλληλεγγύης” και της “ανεκτικότητας” στις οποίες “δεσμεύτηκαν” όταν εντάχθηκαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση εκείνων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι διαφορετική από εκείνη των πατέρων και των μητέρων μας, οι οποίοι, όχι τόσο παλιά, έφυγαν για γλιτώσουν από πολέμους, διώξεις, βασανιστήρια ή φτώχεια. Θα πρέπει να σχεδιάσουν πιο ανθρώπινες πολιτικές που βελτιώνουν τις συνθήκες υποδοχής, διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση και την πρόσβαση στο άσυλο, καθώς και προωθούν την αποτελεσματική ενσωμάτωση στις κοινωνίες υποδοχής», είπε ο Επίτροπος και απευθυνόμενος σε όλους τους Ευρωπαίους, ζήτησε να επανορθώσουν απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

« Διαφορετικά, θα προκαλέσουμε περισσότερη δυστυχία, θα προδώσουμε την κληρονομιά μας και θα εγκαταλείψουμε την ταυτότητά μας ως ηπείρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατέληξε ο Επιτρόπος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή