«Δεκάλογος» – απάντηση από ΥΠΕΞ

«Δεκάλογος» – απάντηση από ΥΠΕΞ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση 10 σημείων προς τους «σκληροπυρηνικούς» εταίρους της Ελλάδας για τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί στην απόπειρα διαχείρισης του προσφυγικού φαινομένου έδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών. Η απάντηση απευθύνεται πρωταρχικά στους ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία, που εξακολουθούν να ζητούν αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα, ευρισκόμενη σε δημοσιονομική κρίση, έχει ήδη δαπανήσει 1,5 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας δυσανάλογα μικρή βοήθεια από τους εταίρους της. Επειτα από συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Ν. Κοτζιάς έδωσε εντολή για την κατάρτιση ενός «δεκαλόγου» που θα μπορεί να λειτουργεί και ως απάντηση προς όσα δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες στα ξένα ΜΜΕ. Κρίθηκε ότι ο μηχανισμός ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών είναι πιο επαρκής γι’ αυτή την αποστολή, έτσι χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Κων. Κούτρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Οι διαστάσεις του ζητήματος υπερβαίνουν τις δυνατότητες διαχείρισης «οποιουδήποτε κράτους, οποιουδήποτε μεγέθους» και «είναι παράλογο να απαιτεί κανείς ελληνική ή οποιαδήποτε εθνική λύση ή λύση ετεροβαρή σε βάρος ορισμένων και μόνο». Επισημαίνεται, ακόμη, ότι οι επιθέσεις των Ανατολικοευρωπαίων αποδίδονται σε επικοινωνιακή τακτική, προκειμένου «να απομακρύνουν από πάνω τους τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας για τις πρακτικές τους». Γίνεται λόγος για το τεράστιο μέγεθος του προσφυγικού βάρους που έχει σηκώσει η Ελλάδα, «παρά τα ενδεχόμενα λάθη και τις αδυναμίες που δημιουργούνται αναπόφευκτα μπροστά σε τρομακτικών διαστάσεων κρίσεις».

Ανάμεσα στα στοιχεία που παρατίθενται από τον κ. Κούτρα, τονίζεται η ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών, αλλά αναδεικνύονται και ορισμένα αριθμητικά μεγέθη. Γίνεται αναφορά στους 90.000 πρόσφυγες που έχουν σωθεί τους τελευταίους μήνες από το Λιμενικό Σώμα, ενώ επισημαίνεται ότι τον Νοέμβριο του 2015 από τις 54.000 καταγραφές που έγιναν σε hotspots στην Ευρώπη οι 51.300 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Στο υπουργείο Εξωτερικών υπολογίζουν τις «πρωτογενείς δαπάνες για το προσφυγικό σε 1,5 δισ. ευρώ σε ένα κράτος υπό ταυτόχρονη πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή και χωρίς να υπολογίζονται οι έμμεσες δαπάνες και τα διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της κρίσης».

Ο κ. Κούτρας τονίζει ότι η Ελλάδα ουδέποτε απέφυγε, αντιθέτως επεδίωξε την αύξηση της παρουσίας του Frontex, αλλά και των ανδρών της Rabit στα σύνορά της. Αναδεικνύεται, ακόμη, το θέμα των μηχανημάτων ταυτοποίησης Eurodac. Η Ελλάδα, αναφέρει ο κ. Κούτρας, είχε ζητήσει για 100 και έχει λάβει μόνο 39. Χαρακτηρίζει επίσης αποτυχημένο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τον μηχανισμό μετεγκατάστασης των προσφύγων. Καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα, η οποία «επωμίζεται το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης, παραμένει παράγοντας σταθερότητας, ευρισκόμενη στο μέσο τρίγωνου αστάθειας που οριοθετείται από την Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή