Επίσκεψη Ν. Πόποσκι με διευρυμένη ατζέντα

Επίσκεψη Ν. Πόποσκι με διευρυμένη ατζέντα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πολλά χρόνια, η επίσκεψη του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι στην Αθήνα δεν πραγματοποιείται με αποκλειστικό θέμα την παραδοσιακή διαφορά Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι η επίσκεψη του κ. Πόποσκι και η συνάντησή του με τον ομόλογό του Ν. Κοτζιά πραγματοποιούνται στη σκιά των γεγονότων της Ειδομένης και του ντόμινο κλεισίματος των συνόρων από κεντροευρωπαϊκές χώρες που, τελικά, οδήγησαν και την ΠΓΔΜ στην κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα. Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επαναλάβει το πάγιο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς περί ενός φαινομένου «παγκοσμίων διαστάσεων» που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνική περιχαράκωση, ενώ θα θίξει και την πρακτική διαχωρισμού των προσφύγων βάσει της εθνικότητάς τους.

Από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζουν ότι οι κ. Κοτζιάς και Πόποσκι συναντώνται για πέμπτη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο, κάτι που δεν είναι τυχαίο, καθώς υποκρύπτει συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η ελληνική πρωτοβουλία για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είχαν συναντήσει την «παγερή υποδοχή» ακόμη και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Περιγράφουν, ακόμη, ως μια καλή αρχή την ανακοίνωση των 11 πρώτων ΜΟΕ τον περασμένο Ιούνιο, ενώ γνωστοποιείται ότι ο τελευταίος γύρος έγινε χθες στα Σκόπια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή