Μήνυμα για τα ενεργειακά από Ισραήλ

Μήνυμα για τα ενεργειακά από Ισραήλ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα για την ανάγκη επιτάχυνσης όλων όσα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να μη χάσει το «γεωπολιτικό τρένο» και να μετατραπεί στον ενεργειακό κόμβο που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατ. Μεσογείου προς την αγορά της Ευρώπης, στέλνει το Ισραήλ. Χθες, ο στρατηγός (ε.α.) Γιάκοφ Αμιντρόρ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπ. Νετανιάχου, με τεσσαρακονταετή εμπειρία στα περίπλοκα γεωπολιτικά ζητήματα της περιοχής, βρέθηκε στην Αθήνα και ανέδειξε το ενεργειακό ως μία από τις λίγες πηγές αισιοδοξίας σε όσους επιδιώκουν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Αμιντρόρ, ο οποίος μίλησε χθες με αφορμή διεθνή ημερίδα της Σχολής Εθνικής Αμυνας και του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, που πραγματοποιήθηκε στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος, τόνισε πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεσμεύθηκε ότι εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων «θα βρει τις απαντήσεις που απαιτούνται» για να προχωρήσει ταχέως η υπόθεση του φυσικού αερίου. Ο κ. Αμιντρόρ εκτίμησε ότι «θα αλλάξουμε το ενεργειακό και γεωστρατηγικό τοπίο» της Μέσης Ανατολής και τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά προκειμένου «να μη θιγούν οι ευαισθησίες Τουρκίας και Ρωσίας». Ενδεικτική του ισραηλινού πραγματισμού ήταν η απάντηση που έδωσε σε ερώτημα περί του ποιος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια μιας γεώτρησης που ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία: «500 μέτρα γύρω από την εξέδρα ανήκει στην εταιρεία, έξω από αυτήν η ευθύνη φύλαξης ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό. Υπάρχει μάλιστα και προϋπολογισμός γι’ αυτό».

Ο κ. Αμιντρόρ έκανε μια γενική γεωστρατηγική ανάλυση, τονίζοντας ότι η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν, οι αμερικανικές παρεμβάσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και η Αραβική Ανοιξη διέλυσαν τις παλαιές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Τα κράτη κατέστησαν αδύναμα, καθώς οι αραβικοί πληθυσμοί σέβονται, πλέον, περισσότερο δομές όπως η θρησκεία, η φυλή και η οικογένεια και λιγότερο, αν όχι καθόλου, το κράτος. Αρίθμησε τέσσερις παράγοντες που περιπλέκουν περισσότερο τα πράγματα στην περιοχή: Πρώτον, η απόσυρση των Αμερικανών από την περιοχή, χωρίς να υπάρχει κάποιος εμφανής αντικαταστάτης τους. Δεύτερον, η «εξαφάνιση της Ευρώπης» από τη Μέση Ανατολή. Ο κ. Αμιντρόρ έκρινε ότι τα προσφυγικά ρεύματα θα αλλάξουν την Ευρώπη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα την ισχυροποιήσουν. Τρίτον, η ανυπαρξία διεθνούς οντότητας που να μπορεί να παρέμβει. Και, τέταρτον, τα ερωτήματα που δημιουργεί η σύγκρουση Πούτιν και Ερντογάν, οι οποίοι προσπαθούν να χτίσουν ξανά τις «Αυτοκρατορίες» τους.

Συνεργασίες

Ο κ. Αμιντρόρ χαρακτήρισε τη συνεργασία με τους Ρώσους στο έδαφος εξαιρετικά καλή. Υπάρχει πια, είπε, ένας μηχανισμός, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά, όπως αυτό της κατάρριψης του Σουχόι στη συροτουρκική μεθόριο. Και περιέγραψε ως «υπόδειγμα» τη συνεργασία των Εν. Δυνάμεων Ισραήλ – Αιγύπτου στη Χερσόνησο του Σινά. Κατέληξε δηλώνοντας απαισιόδοξος για το μέλλον της περιοχής, το οποίο θα κριθεί από τη σύγκρουση της νεωτερικότητας και του φονταμενταλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή