Στον «αέρα» η τριμερής για προσφυγικό

Στον «αέρα» η τριμερής για προσφυγικό

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «άγουρη διαρροή» –όπως χαρακτηρίζεται από συνεργάτες του πρωθυπουργού– της σχεδιαζόμενης τριμερούς διάσκεψης για το προσφυγικό τον Φεβρουάριο, με τη συμμετοχή του κ. Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου. Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να παρουσίασε (MEGA) ως δεδομένη τη συνάντηση μιλώντας για ελληνική πρωτοβουλία, ωστόσο στο πρωθυπουργικό επιτελείο μιλούν για κάτι «που δεν είναι ακόμα έτοιμο».

Η κυβερνητική ηγεσία, όπως και παλαιότερα έχουν επισημάνει συνεργάτες του κ. Τσίπρα, επιθυμεί μια τέτοια συνάντηση να έχει ευρωπαϊκό «μανδύα», να τεθεί, δηλαδή, υπό την αιγίδα είτε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είτε της Κομισιόν, και προς τούτο έχουν ήδη υπάρξει κρούσεις προς τον κ. Ντόναλντ Τουσκ και προς τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ετσι, αυτό που αφήνουν να εννοηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι, καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει οριστική θετική ανταπόκριση από τα ευρωπαϊκά όργανα, θεωρείται άκαιρη η δημοσιοποίηση του θέματος. Βεβαίως, ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του μίλησε για απόλυτα ελληνική πρωτοβουλία και για συμμετοχή μόνο των τριών ηγετών, χωρίς κανένα ευρωπαϊκό πλαίσιο στη συνάντηση.

«Είναι μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού που τη στηρίζουμε πρακτικά ως υπουργείο Εξωτερικών, θα συγκαλέσουμε στη Χίο μια συνάντηση ανάμεσα στη Μέρκελ, τον Ερντογάν και σε εμάς – και μάλιστα σχεδιάζουμε μετά να περάσουμε απέναντι στη Σμύρνη για να δούμε και τις δύο πλευρές. Αλλά η πρόσκληση θα είναι δική μας, σε δικό μας νησί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το προσφυγικό θα κυριαρχήσει στην ατζέντα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να αναχωρήσει αύριο από την Αθήνα και να επισκεφθεί τη Λέρο και τη Χίο για επιθεώρηση της προόδου των εργασιών για τα hotspots, επιθυμώντας να μεταφέρει στις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι η Αθήνα προχωρεί στην έγκαιρη υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Αλλωστε, η καθυστέρηση στις εργασίες για τη δημιουργία των hotspots ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της πρόσφατης προειδοποίησης προς την Αθήνα, αναφορικά με ενδεχόμενη αποπομπή της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν. Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και θα συμμετάσχει σε συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, όπου η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το ζήτημα της μη ανάσχεσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή