Σύγκρουση εντός Ν.Δ. στη «σκιά» Καραμανλή

Σύγκρουση εντός Ν.Δ. στη «σκιά» Καραμανλή

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμος στη σκιά του κ. Κώστα Καραμανλή ξέσπασε αίφνης στη Ν.Δ., με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες περί «παρέμβασης» ή ακόμη και «δημόσιας δήλωσης» του πρώην πρωθυπουργού υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Τα σχετικά σενάρια προκάλεσαν την οξεία αντίδραση των υπόλοιπων τριών υποψηφίων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ύπαρξη της σχετικής στήριξης και προκάλεσαν τον μακροβιότερο πρόεδρο της Ν.Δ. να τοποθετηθεί, εφόσον το επιθυμεί, δημοσίως.

Προφανώς δημόσια δήλωση ή παρέμβαση του κ. Καραμανλή δεν υπήρξε. Ούτε και θα υπάρξει, κρίνοντας από τη στάση που τηρεί τα τελευταία χρόνια. Οπως, άλλωστε, δεν υπήρξε, όπως μαρτυρούν όσοι τον έχουν συναντήσει στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, και αποστασιοποίησή του από τον κ. Μεϊμαράκη, την υποψηφιότητα του οποίου προκρίνει ως την πλέον ενδεδειγμένη για τη διασφάλιση της ενότητας του κόμματος.

Αυτό που πραγματικά υπήρξε από στελέχη στο περιβάλλον του κ. Καραμανλή ήταν μια διαρροή που διαβεβαίωνε για τη μη δημόσια μεν αλλά καταγεγραμμένη στάση του κ. Καραμανλή υπέρ Μεϊμαράκη. Αυτή η διαρροή έτυχε ιδιαίτερης προβολής από μερίδα ΜΜΕ και τα όσα ακολούθησαν απλώς αποκάλυψαν τον ακήρυχτο πόλεμο διαρροών και υπόγειων χτυπημάτων στην εσωκομματική μάχη της Ν.Δ.

Καραμανλικά στελέχη, όπως ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης που κινείται ενεργά για την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, κάνουν λόγο για «προβοκάτσια» στην οποία «απάντησε» ο κ. Καραμανλής. Τι εννοούν; Εναν κύκλο δημοσιευμάτων και φημών περί συνάντησης του πρώην πρωθυπουργού με τον κ. Απ. Τζιτζικώστα και συνακόλουθης αποστασιοποίησης του κ. Καραμανλή από την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, τον οποίο και αποδίδουν στο επιτελείο του περιφερειάρχη.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει διαρροή Καραμανλή· αν θέλει να πει κάτι, θα το πει δημόσια και ξεκάθαρα όπως κάνει πάντα σε σοβαρά θέματα», σχολίασε, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας πως «όσοι τα διακινούν αυτά δεν κάνουν καλό στον πρώην πρωθυπουργό που αποτελεί κεφάλαιο και για την παράταξη και για τη χώρα». «Οποιος θέλει να υποστηρίξει κάποιον από τους υποψηφίους να το κάνει ανοιχτά. Αν ο κ. Καραμανλής θέλει να βγει να στηρίξει κάποιον υποψήφιο, να το πει ανοιχτά. Δεν τον έχω ακούσει να λέει κάτι τέτοιο. Εγώ προσωπικά το αμφισβητώ», ήταν το σχόλιο του κ. Κυρ. Μητσοτάκη (MEGA), ο οποίος εδώ και καιρό τηρεί αποστάσεις από την «καραμανλική» πτέρυγα, με αποκορύφωμα την άρνηση ψήφου προς τον κ. Πρ. Παυλόπουλο. Ηδη μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης είχε σχολιάσει: «Τι σημαίνει ότι μόνο ο Μεϊμαράκης μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της Ν.Δ.; Οι υπόλοιποι δεν είμαστε Ν.Δ.; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Κ. Καραμανλής έκανε τέτοια δήλωση».

Η χθεσινή δημόσια αντιπαράθεση αποτυπώνει ευκρινώς τη σκληρή μάχη μεταξύ «ομάδων» και «τάσεων» στο εσωτερικό της Ν.Δ. αναφορικά με τον έλεγχο του κόμματος και, παράλληλα, το δύσκολο έργο που θα έχει όποιος κερδίσει την κούρσα διαδοχής προκειμένου να διασφαλίσει μια, κατά πολλούς υποθηκευμένη, ενότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που ο κ. Τζιτζικώστας σχολίαζε ότι θα μπει τέλος σε «βαρώνους και Αντουανέτες στο κόμμα» και ο κ. Μ. Βορίδης ότι «τα τζάκια βαίνουν προς το τέλος τους», νέο αντικείμενο αντιπαράθεσης αλλά και σεναρίων ανέκυψε για το ενδεχόμενο σύμπραξης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις αναφορές Μεϊμαράκη στην «Κ» αλλά και τη σκληρή κριτική που διατυπώνει, σε συνομιλητές του, για την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα ο κ. Κ. Καραμανλής, η παρουσία των κ. Ευρ. Στυλιανίδη και Σ. Ιωαννίδη (πρόεδρος ΟΝΝΕΔ) στην πρεμιέρα Λαζόπουλου και οι αναφορές του «καραμανλικού» υπουργού της κυβέρνησης κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος σχολίασε ότι «ο πρωθυπουργός μαζί με τους κ. Πρ. Παυλόπουλο και Κ. Καραμανλή αποτελούν εγγύηση για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας», έδωσαν τροφή για νέα επεισόδια στο «γαλάζιο» σίριαλ.

«Αστοχίες» στη γενική δοκιμή

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, το απόγευμα της Κυριακής, να σημείωνε ότι η γενική δοκιμή των εκλογών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, πλην όμως, όπως προκύπτει, ούτε γενική ήταν η δοκιμή ούτε προφανώς ολοκληρωμένη. Πέραν των κάποιων τεχνικών προβλημάτων που αφορούν στην εταιρεία, σε αρκετές περιπτώσεις τα τάμπλετ δεν έφτασαν εγκαίρως, σε πολύ περισσότερες οι χειριστές που είχαν οριστεί είτε υπαναχώρησαν είτε δεν εμφανίστηκαν, ενώ σε κάποιες άλλες η συνεργασία μεταξύ χειριστών και προέδρων εφορευτικών επιτροπών (σ.σ. απαιτούνταν και οι δύο για την ενεργοποίηση του τάμπλετ) κατέστη αδύνατη. Ως εκ τούτου, από τα περίπου 800 εκλογικά κέντρα που έχει ορίσει η Ν.Δ., η δοκιμή κατέστη εφικτή σε λιγότερα από 180, αποκαλύπτοντας το οργανωτικό χάος που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και το οποίο, μόνον εξαιτίας της αδυναμίας της εταιρείας Infosolutions να ενεργοποιήσει το σύστημα, δεν αποτυπώθηκε εμφαντικά στις 22 Νοεμβρίου. Εμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι δυνατή και ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, αν και το φιάσκο του Νοεμβρίου δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Ν.Δ. και η Vodafone προγραμματίζουν νέα συνάντηση για σήμερα, προκειμένου να δρομολογηθεί η αντιμετώπιση των αστοχιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή