Μορφοποιούνται τα στρατόπεδα εντός της Ν.Δ.

Μορφοποιούνται τα στρατόπεδα εντός της Ν.Δ.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «αντεπίθεση» του καραμανλικού στρατοπέδου με διαρροές και δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Ευ. Μεϊμαράκη κυριάρχησε στη «γαλάζια» επικαιρότητα και καταγράφηκε στο υποσυνείδητο όσων αποφασίσουν, την Κυριακή, να συμμετάσχουν στην εκλογή του νέου προέδρου της Ν.Δ. Το ερώτημα όλων των επιτελείων είναι σε ποιο βαθμό όσα αποδίδονται (χωρίς ο ίδιος να έχει μιλήσει δημοσίως) στον κ. Κ. Καραμανλή θα επηρεάσουν την εν εξελίξει κούρσα διαδοχής. Την ίδια στιγμή, νέες δημοσκοπήσεις, που είτε δημοσιοποιούνται είτε τις επικαλούνται κάποιοι για τη διαμόρφωση κλίματος, εμφανίζουν τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη να προηγείται, τον δε κ. Κυρ. Μητσοτάκη να επιταχύνει προς τη δεύτερη θέση έναντι του κ. Απ. Τζιτζικώστα.

Η αντιπαράθεση επί «διαρροών» είχε ένα αποτέλεσμα για τα καραμανλικά στελέχη, να στείλουν το σαφές μήνυμα ότι η επιλογή του «καραμανλισμού» στη Ν.Δ. είναι ο κ. Μεϊμαράκης. Χθες, ο ίδιος ο υποψήφιος για την προεδρία οικειοποιήθηκε (Αθήνα 984) το «καραμανλικό χρίσμα»: «Θεωρώ μεγάλη μου τιμή που ο Κ. Καραμανλής έχει αφήσει να εννοηθεί ότι με στηρίζει. Δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα», ενώ ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης (MEGA) σημείωσε πως «ο Κ. Καραμανλής είχε ενθαρρύνει τον Β. Μεϊμαράκη να κατέβει υποψήφιος, διότι επενδύοντας πάνω στην εμπειρία και τη γνώση του, μπορούσε να βασίσει την ενότητα και την προοπτική της παράταξης». Η διελκυστίνδα στο κόμμα προφανώς δεν αφορά μόνον το πρόσωπο του προέδρου. Αποτελεί, επί της ουσίας, μια μάχη επιβεβαίωσης των κέντρων εξουσίας, του στίγματος του κόμματος και, κυρίως, της γραμμής που αυτό θα κρατήσει απέναντι σε μια κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία και με πλήθος αντιδημοφιλών, ενδεχομένως δε και ατελέσφορων, μέτρων να υλοποιήσει.

Η μάχη μεταξύ «καραμανλικών» και μη οικοδομείται, άλλωστε, και πάνω στον καμβά των σεναρίων συναίνεσης με την κυβέρνηση, τα οποία πάντως απορρίπτουν, με διαφορετικούς τόνους είναι η αλήθεια, όλοι οι υποψήφιοι. Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, όχι τυχαία, επέλεξε χθες να καλέσει (ΑΝΤ1) «όσους βλέπουν Λαζόπουλο να μη με ψηφίσουν», βρίσκοντας αφορμή να εξαπολύσει επίθεση σε στελέχη του καραμανλικού χώρου (Στυλιανίδης, Ιωαννίδης) που βρέθηκαν στη θεατρική πρεμιέρα του ηθοποιού και, τελικά, στον κ. Μεϊμαράκη ως μετριοπαθέστερο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί ο ίδιος ο κ. Καραμανλής να σημειώνει σε συνομιλητές του ότι η Ν.Δ. δεν θα στηρίξει τα φορολογικά, ασφαλιστικά και εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης ούτε βέβαια θα είναι στην πρώτη γραμμή παροχής κοινοβουλευτικής στήριξης, ωστόσο η σύγκρουση εντός Ν.Δ. μεταξύ ενός μετριοπαθούς, πιο ευρωπαϊκού τμήματος απέναντι σε ένα πιο συντηρητικό και με τάσεις δομικής αντιπολίτευσης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτή. Και δεν αποτυπώνεται μόνο στα οικονομικά θέματα ή στα σενάρια συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα κοινωνικά ζητήματα, όπως το σύμφωνο συμβίωσης. Εκεί όπου οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Ευ. Μεϊμαράκης τάσσονται υπέρ και οι κ. Απ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης κατά. Το ζήτημα δεν πρόκειται να «δοκιμάσει» την κοινοβουλευτική ενότητα αλλά την πολιτική συνάφεια της Ν.Δ., καθώς ο κ. Γ. Πλακιωτάκης, υπέρ και ο ίδιος ως ελάχιστο δείγμα ευρωπαϊκής συνέπειας της Ν.Δ., έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας και κάθε βουλευτής θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Σε τέτοιο βαθμό που, παρά τις δημόσιες δηλώσεις των υποψηφίων υπέρ της ενότητας, τα σενάρια σχίσματος παραμένουν ισχυρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή