Τσίπρας: «Η χώρα εκπλήρωσε την υποχρέωσή της»

Τσίπρας: «Η χώρα εκπλήρωσε την υποχρέωσή της»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλαίσιο της θέσης που θα υιοθετήσει για τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., περιέγραψε χθες, σε δηλώσεις του στη Χίο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Είναι τώρα σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας λίγο πριν μεταβεί στη Λέρο, αφού πρώτα επιθεώρησε τα έργα για τη δημιουργία hotspots στη Χίο. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών για τη λειτουργία των hotspots, η Ελλάδα εκπληρώνει τη βασική της υποχρέωση να ταυτοποιεί το σύνολο των προσφύγων που μπαίνουν στη χώρα μας.

Προσδιόρισε, δε, τα φλέγοντα ζητήματα που η Αθήνα θα θέσει σήμερα και αύριο σε τρία μέτωπα: Στις διαδικασίες μετεγκατάστασης, όπου, όπως ανέφερε, οι αποφάσεις μιλούν για μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μέχρι στιγμής έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 100 πρόσφυγες. Στη συνδρομή της Ε.Ε. για ενεργοποίηση και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες, προκειμένου να επιστρέφουν εκεί όσοι μετανάστες δεν λαμβάνουν τον χαρακτηρισμό του πρόσφυγα. Το τρίτο και σημαντικότερο για την ελληνική πλευρά θέμα είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία». Η Αθήνα καταγράφει και θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες την εικόνα της συνεχιζόμενης με αμείωτους ρυθμούς ροής μεταναστών και προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά, με την επισήμανση ότι εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για ανάσχεση των ροών, οι αριθμοί των αφίξεων θα συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον κ. Νταβούτογλου, ενώ θα συμμετέχει σε συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, με αντικείμενο τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, όπου από ελληνικής πλευράς θα τεθεί το ζήτημα αξιολόγησης της υλοποίησης από πλευράς Αγκυρας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή