Ποιοι είναι οι 35άρηδες της διαπραγμάτευσης

Ποιοι είναι οι 35άρηδες της διαπραγμάτευσης

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίοδος της θητείας του κ. Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών υπήρξε τραυματική για όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του. Ασυνεννοησία, συσκέψεις με ύφος «μπλαζέ», μικρή επαφή με την πραγματικότητα και, κυρίως, τα «σπασμένα» του κ. Βαρουφάκη, που οι συνεργάτες του προσπαθούσαν να μαζέψουν έπειτα από κάθε δημόσια παρουσία του ή επαφή με τους Ευρωπαίους, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου Βαρουφάκη. Τα –ακριβά– παθήματα έγιναν μαθήματα, και στο νέο υπουργικό σχήμα ο κ. Αλ. Τσίπρας έστειλε στις κρίσιμες θέσεις του υπουργείου Οικονομικών δύο ανθρώπους με πολύ πιο χαμηλό δημόσιο προφίλ, τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο και τον κ. Γ. Χουλιαράκη.

Βασικός αρμός

Παρά τις αλλαγές στην κορυφή του υπουργείου, η διαπραγματευτική ομάδα, κυρίως αυτή που βρίσκεται περί τον κ. Χουλιαράκη, παρέμεινε ο βασικός αρμός που διατήρησε τους διαύλους με τους Ευρωπαίους τόσο κατά την πολιτικά «θερμή» θερινή περίοδο όσο και έπειτα από αυτήν. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Eurogroup της 24ης Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο η κυβέρνηση δεν είχε συγκροτηθεί ακόμη, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, μέχρι τότε οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και από τον Οκτώβριο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής. Ο κ. Κουτεντάκης είναι ίσως ο μοναδικός σαραντάρης της ευρείας ομάδας η οποία ποικιλοτρόπως ασχολείται με τη διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της. Μιας ομάδας που από τον Απρίλιο –που ξεκίνησε η ουσιαστική διαπραγμάτευση– μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει να καλύψει τις «αστοχίες» των προηγούμενων μηνών και, όπως αναφέρουν γνώστες της κατάστασης, να διατηρήσει ουσιαστικά ανοιχτή την πόρτα της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Εως τώρα, κανένας από αυτή την ομάδα των 35άρηδων–που «ανακάλυψε» ο κ.Γιάννης Δραγασάκης– δεν έχει αποτελέσει «θέμα» στη δημόσια ζωή της χώρας. Δουλεύουν στο παρασκήνιο και προετοιμάζουν όλα όσα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν σε πολιτικό επίπεδο. Εκτός από τον κ. Κουτεντάκη, καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις έχει διαδραματίσει και συνεχίζει να παίζει ο κ. Δημ. Λιάκος. Μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, και σήμερα είναι διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Ο ίδιος είχε στην ατζέντα του τα κρίσιμα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά η συμβολή του δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Από την πλευρά του, ο κ. Κουτεντάκης, εκτός από τα δημοσιονομικά ζητήματα, χειρίστηκε την άνοιξη και τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θέματα, πετυχαίνοντας ουσιαστικά τη μετάθεση των αποφάσεων για τις ομαδικές απολύσεις για αργότερα και όχι με τον τρόπο που περιγραφόταν στο μνημόνιο, ενώ έβαλε στο τραπέζι και το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τα πρόσωπα

Το δίδυμο Κουτεντάκη – Λιάκου χαρακτηρίζεται από πολλούς οι «άνθρωποι-κλειδιά» στις διαπραγματεύσεις. Η ομάδα, όμως, έχει κι άλλους «παίκτες». Η κ. Ελενα Παπαδοπούλου (σημερινή γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών) και ο κ. Μιχ. Νικολακάκης (διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη) αποτελούν ένα άλλο δίδυμο που είχε αναλάβει να «τρέξει» τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως στο σκέλος των αγορών προϊόντων. Τη στενή ομάδα που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις συμπλήρωνε η κ. Κωνσταντίνα Κιντώνη, από τη θέση της προϊσταμένης του γραφείου του πρωθυπουργού. Μια άγνωστη πτυχή στην ιστορία της κ. Κιντώνη είναι ότι, την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, η ίδια παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της. Σήμερα είναι ειδική σύμβουλος σε θέματα πρόνοιας στο υπουργείο

Εργασίας.

Οι παραπάνω αποτελούσαν και τον κορμό του λεγόμενου Brussels Group, το οποίο συμπληρωνόταν και από ακόμα δύο στελέχη του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Τον κ. Τάκη Παυλόπουλο, ειδικό σύμβουλο για ευρωπαϊκά θέματα, και τον κ. Βαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικό σύμβουλο του κ. Τσίπρα, οι οποίοι έκαναν αρκετή δουλειά στο παρασκήνιο. Καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση είχε και ο αδερφός του τελευταίου, κ. Γιώργος Καλπαδάκης, ο οποίος ως συντονιστής από την ελληνική πλευρά φρόντιζε να διοχετεύονται γρήγορα και με ορθό τρόπο όλες οι πληροφορίες για τις συζητήσεις. Σήμερα, ο κ. Γιώργος Καλπαδάκης είναι γ.γ. του ΚΥΣΟΙΠ, ενώ τη θέση του συντονιστή στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις έχει αναλάβει ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννάκος. Πολλοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι αν δεν ήταν ο κ. Παπαγιαννάκος, δύσκολα θα έκλειναν οι τελευταίες διαβουλεύσεις γρήγορα και επιτυχώς. Πέραν αυτών, στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Γ. Χουλιαράκης, υπάρχουν άλλες τρεις κυρίες που δεν έχουν πολιτική ρίζα και που έχουν συνδράμει τα μέγιστα τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για τις κυρίες Μαριάνθη Αναστασοπούλου, Δήμητρα Ντέρτσου και Ειρήνη Ανδριοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή