Ικανοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα, έρχεται η δόση

Ικανοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα, έρχεται η δόση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων ολοκλήρωσε χθες η κυβέρνηση το σύνολο των δράσεων που περιλαμβάνονταν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων και είχαν συνδεθεί με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Πλέον η Αθήνα αναμένει την έκθεση υλοποίησης των θεσμών, η οποία θα κατατεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), για να εγκριθεί η διάθεση της υποδόσης (πιθανότατα σήμερα θα συνεδριάσει). Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε χθες πως «εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το Δ.Σ. του ESM αναμένεται να συνεδριάσει πριν από τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ».

Είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο μαραθώνιος επαφών των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής πλευράς, με τους πρώτους να ζητούν γερό «ψαλίδι» στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Η υπουργική απόφαση που υπεγράφη τελικά χθες προβλέπει μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 43% στις τιμές των 51 πιο δαπανηρών διαγνωστικών εξετάσεων (αυτές δηλαδή που έχουν συμμετοχή της τάξης του 85% στη διαγνωστική δαπάνη), ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%.

Επιπλέον, προβλέπεται μείωση κατά 18% στην τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% στην τιμή αποζημίωσης του pet-scan. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί ύστερα από δύο μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα εκπονηθεί ένα συνολικό σχέδιο από τον ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων, που θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα, real time έλεγχο παραπεμπτικών και δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων (rebate).

«Αποστασιοποίηση»

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας γίνεται προσπάθεια αποστασιοποίησης της ηγεσίας από το περιεχόμενο της απόφασης. Οπως αναφέρεται, «η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση της εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων» και «είναι αποτέλεσμα ανεξήγητης επιμονής των θεσμών αποκλειστικά και μόνο στη μείωση των τιμών ως μηχανισμού ελέγχου του κόστους». Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι η πρόταση της τρόικας προσδιόριζε το ποσοστό μείωσης τιμών περίπου στο 70%. Σημειώνεται ωστόσο ότι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως η αρχική απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών, όπως αυτή είχε διατυπωθεί από το περασμένο καλοκαίρι, αφορούσε σε μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 40%.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «η αντιπρόταση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου συμπεριλάμβανε έναν συνδυασμό μείωσης τιμών σε ποσοστό περίπου 30% και αυξημένου rebate όγκου». Kαι επισημαίνεται «αν και η παραπάνω εναλλακτική πρόταση ήταν τεκμηριωμένη και διασφάλιζε πλήρως τη συγκράτηση της δαπάνης στο όριο του κλειστού προϋπολογισμού (302 εκατ. ευρώ), τελικά δεν έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή