Ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος για παλαιστινιακό κράτος

Ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος για παλαιστινιακό κράτος

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομόφωνα η ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ενέκρινε ψήφισμα υπέρ μιας βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού, μέσω του οποίου καλείται η ελληνική κυβέρνηση να δρομολογήσει τις διαδικασίες αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης. «Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες βήμα που θα καταγραφεί στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο κ. Αμπάς.

Στο ψήφισμα, η έγκριση του οποίου συνοδεύθηκε από παρατεταμένο χειροκρότημα των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η Βουλή «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλει κάθε διπλωματική προσπάθεια για την άμεση επανέναρξη απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών». Με το ψήφισμα επίσης: α) Εκφράζονται η «σταθερή προσήλωση του ελληνικού λαού στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», καθώς και η «ιδιαίτερη ανησυχία για τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων». β) Διαπιστώνεται «με ιδιαίτερη ανησυχία η κλιμάκωση της έντασης και της βίας στην περιοχή», καθώς και «η συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας». Και προστίθεται: «Η Ελλάδα σταθερά υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, στο πλαίσιο της οποίας θα συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια το κράτος του Ισραήλ και ένα ενιαίο, δημοκρατικό και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, στη βάση των ορίων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Σε σύντομη ομιλία του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος στην αίθουσα της Γερουσίας, την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας και ο Δ. Κουτσούμπας, αφού αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, μίλησε για τα δεινά τα οποία υφίστανται επί επτά δεκαετίες –όπως χαρακτηριστικά είπε– οι Παλαιστίνιοι. Τόνισε, μάλιστα, τον μεγάλο κίνδυνο η διένεξη με το Ισραήλ να μετεξελιχθεί από πολιτική, όπως πρέπει να είναι, σε θρησκευτική, μέσω της δράσης εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων. «Εμείς δεν είμαστε κατά του Ιουδαϊσμού. Σεβόμαστε όλοι και εκτιμούμε τη θρησκεία του Ιουδαϊσμού. Το πρόβλημά μας είναι η κατοχή», προσέθεσε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT