Θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν επαναφέρει ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν επαναφέρει ο Μάνφρεντ Βέμπερ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία ακόμη έμμεση πίεση προς την Ελλάδα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά την προσφυγική κρίση γίνονται αντιληπτές οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Βέμπερ, ο οποίος είναι, επίσης, αναπληρωτής πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) τάχθηκε υπέρ της πρόβλεψης για μια διαδικασία που θα επιτρέπει τη διαδικασία εξόδου μιας χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν, αν αυτή δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της.

«Η Ελλάδα», είπε ο Βαυαρός πολιτικός, «δεν προστατεύει τα σύνορά της, σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν, και κατά συνέπεια παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο». Ο κ. Βέμπερ κινήθηκε στην πάγια γερμανική άποψη επί του θέματος και πρόσθεσε επ’ αυτού: «Οταν οι χώρες-μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, τότε θα πρέπει ο Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων». Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή υπογράμμισε πως «το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες και ελπίζω ότι θα έχει ευρεία στήριξη από τις χώρες-μέλη». Και κατέληξε λέγοντας ότι «σε περίπτωση που ούτε ο Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν».

Ο κ. Βέμπερ δεν άφησε χώρο για παρερμηνείες όσων δήλωσε στη FAZ, επισημαίνοντας ότι «στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα γερμανικά σύνορα». Και επισήμανε: «Οταν μια χώρα-μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πια σε υποχρεώσεις που με τη θέλησή της ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία». Ο Βαυαρός πολιτικός πρόσθεσε πως θεωρεί την Τουρκία χώρα-κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού φαινομένου, λέγοντας ότι συμφέρει και την Αγκυρα ο περιορισμός των ροών, καθώς βρίσκεται σε μια περιοχή με σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες, προσθέτοντας ότι δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του ΕΛΚ, ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη.

Τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Βέμπερ σχολίασε και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η οποία εξέφρασε τη διαφωνία της και επισήμανε πως «οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο χώρας από το Σένγκεν υπονομεύει την κατάκτηση των πολιτών της Ε.Ε. για ελεύθερη διακίνηση».

Οι απόψεις του κ. Βέμπερ, ταυτόσημες με εκείνες του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών στη Γερμανία, δεν είναι, βεβαίως, ούτε νέες ούτε όμως και μεμονωμένες. Σε μεγάλο τμήμα του ΕΛΚ, η ρητορική και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες έναντι των προσφυγών και των οικονομικών μεταναστών γίνεται αντιληπτή ως κατεξοχήν παράγων έλξης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων αρχικά προς την Ελλάδα και εν κατακλείδι στην υπόλοιπη Ε.Ε. Από την ελληνική κυβέρνηση τηρούν χαμηλούς τόνους και εντάσσουν τη ρητορική Βέμπερ και στις ανάγκες εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης στη Γερμανία, η κοινή γνώμη της οποίας διχάζεται τους τελευταίους μήνες για την προσφυγική πολιτική της κ. Αγκελα Μέρκελ.

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη ενέταξε τις αναφορές Βέμπερ σε προσπάθεια του Βερολίνου και των Βρυξελλών να επιβάλλουν τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί ο Frontex για τη φύλαξη των συνόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή