Συνεχίζεται το «λουκέτο» στον ΧΥΤΑ Ζακύνθου

Συνεχίζεται το «λουκέτο» στον ΧΥΤΑ Ζακύνθου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλεισμένος για όγδοη ημέρα παραμένει ο ΧΥΤΑ της Ζακύνθου από φορείς και κατοίκους της περιοχής του Καλαμακίου, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων να παραμένουν στους δρόμους του νησιού.

Οι κάτοικοι του Καλαμακίου υποστηρίζουν πως αποφάσισαν να εφαρμόσουν την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, στις 4 Φεβρουαρίου 2014, για οριστική διακοπή της εναπόθεσης απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ, στην περιοχή Σκοπός. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, η εναπόθεση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Σκοπού υλοποιείται με τρόπο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αφού έχει πλέον κορεσθεί. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος οικολογικής καταστροφής των γειτονικών παραλιών Καλαμακίου και Λαγανά, περιοχές προστατευόμενες από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, σε περίπτωση που καταρρεύσει το τοιχίο που συγκρατεί τον όγκο των απορριμμάτων.

Από την πλευρά του δήμου τονίζεται ότι ύστερα από μεγάλες καθυστερήσεις, ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής, η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα λειτουργήσει στα τέλη Μαρτίου του 2016 και ως εκ τούτου ο ΧΥΤΑ του Σκοπού θα σταματήσει να δέχεται απορρίμματα. Μάλιστα σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζακύνθου Παύλο Κολοκοτσά, «εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες πιστώσεις σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς και θα υλοποιήσουμε, πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων». Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, αποκαταστάθηκε ο ΧΑΔΑ του αεροδρομίου και εντός των ημερών αποκαθίσταται και ο ΧΑΔΑ του Αγαλά, ενώ έχει συνταχθεί η μελέτη αποκατάστασης του ΧΥΤΑ στον Σκοπό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή