«Σε πέντε χρόνια δεν θα δίνουμε συντάξεις»

«Σε πέντε χρόνια δεν θα δίνουμε συντάξεις»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναγκαιότητα χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς, όπως προσέθεσε σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, «αλλιώς, σε πέντε χρόνια δεν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις». Ο κ. Τσίπρας αποσυνέδεσε έτσι, εν μέρει, τη μεταρρύθμιση από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους εταίρους. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός εμμέσως επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στην έναρξη της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό, που θα είναι ο πρώτος σκόπελος για τη νέα χρονιά, με αρχική θέση ότι δεν πρέπει να γίνει καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. «Στόχος είναι να καλυφθεί το σύνολο των συντάξεων», ανέφερε σχετικά. Βεβαίως, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους εταίρους, οι οποίοι ζητούν νέες περικοπές, ότι μπορούν να προκύψουν ικανά ισοδύναμα για να καλυφθεί το ποσό που απαιτείται, και στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζεται η επεξεργασία των προτάσεων και των εναλλακτικών που μπορούν να κατατεθούν προς συζήτηση.

Θέτοντας ένα χρονοδιάγραμμα των επόμενων προτεραιοτήτων, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε κρίσιμο μήνα τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση, πέραν του ασφαλιστικού που μέχρι τότε θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί, καλείται να διαχειρισθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο. Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε σίγουρος ότι η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη για την αξιολόγηση. Αλλωστε, η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας επενδύουν πολλά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προσδοκώντας την έναρξη της συζήτησης για απομείωση του χρέους, η οποία, εκτιμούν, θα δώσει σημαντικές ανάσες στην πίεση από την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Αναφορικά με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες διαδέχθηκαν η μία την άλλη τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θα έρθουν άλλες και «από εδώ και πέρα θα ψηφίζουμε». Ως ιδιαίτερα θετική αποτίμησε την απορροφητικότητα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, αναφέροντας ότι μέσω αυτών αντλήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο 5 δισ. και 2 δισ. για τους αγρότες.

Οσον αφορά το πρόγραμμά του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πιθανότατα θα μεταβεί στο Νταβός, ενώ ακολούθως θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου η τριμερής Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου.

Στην αντεπίθεση

Εν τω μεταξύ, χθες, η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση για την κριτική που ασκήθηκε στην ένταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ρύθμισης για την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους βουλευτές. Ειδικότερα, σε σχετικό σημείωμα, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζονται «μωρές παρθένες», καθώς «είναι οι δικοί τους πρώην βουλευτές που διεκδικούν τα αναδρομικά». Αναφέρεται μάλιστα ότι, αν τα δύο αυτά κόμματα «θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα, να “τραβήξουν το αυτί” στους πρώην βουλευτές τους προκειμένου να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση των αναδρομικών σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο που υποφέρει όλη η κοινωνία». Αναφορικά με τη ρύθμιση, από την κυβέρνηση δηλώνουν ότι το ΥΠΟΙΚ ήταν αναγκασμένο να την εντάξει στο νομοσχέδιο, καθώς πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή