Κυβερνητικοί κραδασμοί για τη θητεία

Κυβερνητικοί κραδασμοί για τη θητεία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 100 ημέρες που έχουν μεσολαβήσει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, δεν ήταν αρκετές για να λειτουργήσουν επικουρικά στην προσπάθεια του κ. Αλέξη Τσίπρα να κάνει την κυβέρνησή του περισσότερο συνεκτική. Το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τη σχετική ευκολία με την οποία στηρίζει στη Βουλή τα μνημονιακά νομοσχέδια, αρχίζει –ολοένα και περισσότερο– να παρουσιάζει δείγματα σοβαρής δυσαρμονίας. Αυτή η τάση φαίνεται στα θέματα που ξεφεύγουν από την άμεση μνημονιακή ατζέντα και εκτείνονται σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα δίχως πιεστικό δημοσιονομικό χαρακτήρα.

Η κοινοβουλευτική διχογνωμία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία για την επέκταση των προβλέψεων του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και ο διχασμός του ιδίου του κόμματος του κ. Π. Καμμένου (υπέρ της ρύθμισης είχαν ψηφίσει η κ. Ελενα Κουντουρά και οι κ. Κ. Ζουράρις και Θ. Παπαχριστόπουλος), είναι μια ένδειξη αυτής της τάσης. Ο κ. Καμμένος επιθυμεί να διατηρήσει διακριτή τη φυσιογνωμία του κόμματός του.

Εντονες αντιδράσεις

Η ίδια η διατήρηση του χαρτοφυλακίου της Εθνικής Αμυνας ήταν μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Μόλις λίγες ημέρες μετά την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, ο κ. Καμμένος άφησε να διαρρεύσουν σκέψεις του για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύστημα στράτευσης, αλλά και την εκπαίδευση. Οι ιδέες του προέδρου των ΑΝΕΛ για τη θητεία των γυναικών που επιθυμούν να υπηρετήσουν στα Σώματα Ασφαλείας, μέχρι και τη δημιουργία στρατιωτικών λυκείων, που θα λειτουργούν ως παράλληλες δομές προς την υπόλοιπη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προκάλεσαν την αντίδραση υπουργών, βουλευτών και λοιπών στελεχών που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι έντονες αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι –κινούμενες στην παραδοσιακή αριστερίστικη ρητορική– απόψεις περί κατάργησης ακόμη και αυτής της εννιάμηνης υποχρεωτικής θητείας, δείχνουν ότι οι ικανότητες των δύο κομμάτων να συμβιώσουν έχουν κάποια, ενδεχομένως πεπερασμένα, όρια.

Και από τις δύο πλευρές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τους κραδασμούς που δημιούργησε το θέμα της θητείας. Ωστόσο, τόσο διά των δηλώσεων της κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη, όσο και διά ορισμένων υπονοούμενων που άφησε ο κ. Καμμένος, γίνεται σαφές ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν προτίθεται να υποχωρήσει από την προώθηση ενός σχεδίου αλλαγών στη στρατιωτική θητεία. Και τούτο διότι, μεταξύ άλλων, υφίστανται σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση ολοένα και περισσότερων μονάδων της μεθορίου.

Περαιτέρω τριβές στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης προκαλεί και το διαρκώς εντεινόμενο φλερτ ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον, δημοσίως τουλάχιστον, ανθιστάμενο πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή