Σύμπνοια Κομισιόν και IFC

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τις «ευλογίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει η βοήθεια που παρέχει η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα. Η Επιτροπή εκτιμά ιδιαιτέρως την πρόσφατη επένδυσή της στις ελληνικές τράπεζες και την τεχνογνωσία που παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση, και «προσβλέπει σε στενή συνεργασία για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Η υποστήριξη της Επιτροπής έρχεται σε μία συγκυρία που η Παγκόσμια Τράπεζα ετοιμάζεται να διευρύνει την παροχή τεχνογνωσίας στην Ελλάδα σε νέους τομείς, ενώ ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει αβέβαιος.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του διεθνούς οργανισμού Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί τονίζει ότι η Επιτροπή «υποστηρίζει πλήρως» την πρόσφατη συμμετοχή του επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας IFC στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Επίσης, σημειώνει την επιτυχή παροχή τεχνικής βοήθειας του προσωπικού της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ελληνική διοίκηση για έργα όπως η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στη χώρα.

Αναγνώριση

Οπως γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί, «με αυτή την επιστολή, θα ήθελα να εκφράσω την αναγνώρισή μου στην πρόσφατη δραστηριοποίηση του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει την επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα, υποστηρίζει πλήρως και μοιράζεται τους στόχους του για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, την ενεργοποίηση τρίτων επενδυτών και την ανάκτηση της διαθεσιμότητας των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα της χώρας».

Σύμφωνα με την επιστολή, η Επιτροπή «εκτιμά ιδιαιτέρως» ότι το IFC συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Οπως εξηγεί, «η ανάκτηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα και η ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου με την επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτική ιδιοκτησία είναι ένα σημαντικό βήμα για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, και άρα για τη σταθερότητα της Ε.Ε. συνολικά».

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι «εκτιμά πολύ» τη συνεισφορά του προσωπικού της Παγκόσμιας Τράπεζας στην παροχή τεχνικής βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση. Αναφέρει δε ως πολύ επιτυχημένα τα έργα τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση ενός προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την απλοποίηση του συστήματος αδειοδοτήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η Παγκόσμια Τράπεζα «έχει παράσχει έγκαιρη και πρακτική υποστήριξη για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και έχει συμβάλει στη βελτίωση της τεχνικής ικανότητας της ελληνικής διοίκησης». Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει ότι η τελευταία «είναι ένας ακόμη κοινός στόχος που πιστεύω ότι μοιράζονται οι θεσμοί μας».

Από το επόμενο έτος, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να διευρύνει την παροχή τεχνογνωσίας σε δύο ακόμη τομείς: το κτηματολόγιο και τον σχεδιασμό για την ανάδειξη της χώρας σε κέντρο logistics. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι σχετικές επιστολές των δύο αρμόδιων υπουργών έχουν ήδη φτάσει στα γραφεία του οργανισμού στην Ουάσιγκτον, και τα στελέχη του ελπίζουν να αρχίσουν το έργο τους σε αυτούς τους τομείς ήδη τον επόμενο μήνα.

Για τους φτωχότερους

Πηγή της «Κ» υπερασπίζεται με πάθος τη συνέχιση της δουλειάς για την πανελλαδική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τονίζοντας ότι θα έχει οφέλη ένα δισ. ευρώ ετησίως για τους φτωχότερους πολίτες. Δεν πρόκειται για περικοπές αλλά για ανακατανομή και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών, τονίζει, σημειώνοντας ότι «η Παγκόσμια Τράπεζα δεν θα συμμετείχε ποτέ σε μία διαδικασία φτωχοποίησης».

Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα εμπόδια που χρειάζεται ακόμη να ξεπεραστούν, τόσο γραφειοκρατικά όσο και ιδεολογικά. Η κυβέρνηση δείχνει να προτιμά τη βοήθεια του ΟΟΣΑ, ο οποίος όμως δεν έχει τη δυνατότητα παροχής τεχνικής βοήθειας στο έδαφος. Αυτή, άλλωστε, είναι μία κριτική που γίνεται και στο ΔΝΤ, το οποίο εκ του ρόλου του εστιάζει περισσότερο στις μακροοικονομικές παρά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή