Επτά παράγοντες που κρίνουν τη μάχη στη Ν.Δ.

Επτά παράγοντες που κρίνουν τη μάχη στη Ν.Δ.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος στον προεκλογικό μαραθώνιο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σε μία εβδομάδα θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος που θα κληθεί να οδηγήσει το σκάφος της κεντροδεξιάς στα ταραγμένα νερά της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Δεδομένου ότι το εκλεκτορικό σώμα είναι οριοθετημένο (σ.σ. οι 404.000 που ψήφισαν στις 20 Δεκεμβρίου) και, συνεπώς, οι δύο διεκδικητές δεν έχουν να προσδοκούν σε κινητοποίηση άλλων ομάδων πολιτών, επτά παράγοντες θα κρίνουν την έκβαση της εκλογής:

•Η αποχή σε σχέση με την κάλπη του Δεκεμβρίου, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από μη πολιτικούς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες. Θεωρητικώς οι ψηφοφόροι των υποψηφίων που έμειναν εκτός νυμφώνος (Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης) εμφανίζουν υψηλά ποσοστά αποχής. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και οι λοιπές απώλειες κατανεμηθούν αναλογικά, ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει σημαντικό προβάδισμα.

• Η «ανταπόκριση» των ψηφοφόρων του κ. Αδ. Γεωργιάδη στην πρόσκληση που απηύθυνε για στήριξη του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Μένει να φανεί αν μεταξύ των 46.065 που ψήφισαν Γεωργιάδη κυριαρχήσει το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα, οπότε ευνοείται ο κ. Μητσοτάκης, ή αν αντιθέτως υπάρχει και ισχυρό το ταξικό κομμάτι, οπότε έχει λαμβάνειν (ακόμη και διά της αποχής) και ο κ. Μεϊμαράκης.

•Η στάση των 82.028 ψηφοφόρων του κ. Απ. Τζιτζικώστα κι αν θα παραμείνουν στη λογική της ανανέωσης ή θα επιστρέψουν στην καραμανλική κοίτη, από την οποία, όπως εκτιμά το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη, κυρίως προέρχονται.

•Η ικανότητα των δύο υποψηφίων για αποτελεσματικές, σε επίπεδο βάσης, συμμαχίες, αν και η κάλπη του Δεκεμβρίου κατέδειξε ότι μόνον η κινητοποίηση μηχανισμών δεν αρκεί για την εκλογική επιτυχία.

•Ο βαθμός διείσδυσης της επιχειρηματολογίας των δύο διεκδικητών. Με άλλα λόγια πόσο ισχυρό θα αποδειχθεί το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη για ανανέωση και αλλαγή σελίδας και πόσο ικανή η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη για την ανάγκη αποφυγής ακραίων (σ.σ. «νεοφιλελεύθερων») απόψεων σε οικονομικό και πολιτικό πεδίο.

•Η επιτυχία του κ. Μητσοτάκη να ενσωματώσει φαινομενικά αντικρουόμενες ως προς την πολιτική του κοσμοθεωρία προσωπικότητες που τον στηρίζουν είτα άμεσα (Γεωργιάδης) είτε έμμεσα (Βορίδης). Κατ’ αναλογία, η δυνατότητα συνύπαρξης του μητσοτακικού στρατοπέδου με στελέχη της σαμαρικής πτέρυγας, η οποία μοιάζει να επιλέγει στρατηγικά την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Διοικητικής

Μεταρρύθμισης.

•Τέλος, η στάση των 404.000 «γαλάζιων» ψηφοφόρων στο δίλημμα καραμανλισμός – αντικαραμανλισμός, που εμμέσως, πλην σαφώς, τίθεται και αυτό στην κάλπη, και για σημαντική μερίδα μοιάζει το κορυφαίο διακύβευμα στην εκλογή της προσεχούς Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή