Προσαρμογή-σοκ στο ασφαλιστικό

Προσαρμογή-σοκ στο ασφαλιστικό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δύσκολη τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ενόψει της πρώτης αξιολόγησης, η αρχή του νέου έτους βρίσκει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την κρίσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Η πιο απαιτητική –μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια– δέσμευση στο πλαίσιο του νέου μνημονίου θα πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό αρχίζει όχι με ιδιαίτερα θετικούς οιωνούς.

Η δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρότασης χθες, πριν αυτή δοθεί στους εταίρους, προκάλεσε τη δυσφορία τους φορτίζοντας το κλίμα. Παράλληλα, η κυβέρνηση, στον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων που επιδίωξε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με τις ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει συμμαχίες. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε την πρόταση «σώμα του εγκλήματος», δίνοντάς την στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι στη σκληρή διαπραγμάτευση θα συμβάλουν εποικοδομητικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, πάντως, δεν άφησε και πολλά περιθώρια για μελλοντική συναίνεση, αποδίδοντας στην αντιπολίτευση «υποκρισία και ανευθυνότητα». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα οι εταίροι να λάβουν υπόψη τους ότι το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί την καρδιά του κοινωνικού κράτους δικαίου.

Η πρόταση με την οποία η κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση περιλαμβάνει δύσκολες στην πολιτική διαχείρισή τους ρυθμίσεις, και οι πιθανότητες είναι η διαδικασία διαπραγμάτευσης να τις επιτείνει παρά να τις βελτιώσει. Η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει την –κατά κοινή ομολογία– δύσκολη διαδικασία στις αρχές Φεβρουαρίου με την ολοκλήρωση των εκκρεμών για την πρώτη αξιολόγηση ζητημάτων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το τρίτο δεκαήμερο του μήνα και να προωθηθεί προς ψήφιση περί τις 5 Φεβρουαρίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να κλείσουν οι υπόλοιπες εκκρεμότητες, με κυρίαρχο το θέμα των «κόκκινων» δανείων και τα υπολειπόμενα μέτρα του μεσοπρόθεσμου.

Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν όλα αυτά τα ζητήματα να προωθηθούν στη Βουλή σε ένα πολυνομοσχέδιο. Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει για την κυβέρνηση μακρά έκθεση σε δύσκολες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Κυβερνητικά στελέχη, την ίδια στιγμή, αποσυνδέουν τη μεταρρύθμιση του φορολογικού και το φλέγον ζήτημα των αλλαγών στη φορολόγηση αγροτών από την ολοκλήρωση των απαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση δράσεων και αναφέρουν ότι η νομοθετική ρύθμισή τους πρόκειται να μετατεθεί για την άνοιξη.

Παρά την αισιοδοξία που εκφράζει η κυβερνητική ηγεσία ότι οι κρίσιμες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν θα κλονίσουν την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, αναγνωρίζεται ότι καθοριστικό ρόλο για την κυβερνητική σταθερότητα θα έχει η τελική μορφή που θα λάβουν τα επίμαχα νομοθετήματα, μετά τη διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε χθες σε συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε την πρόταση για το ασφαλιστικό και εκεί αναφέρθηκε στις παράλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η γκρίνια των βουλευτών ότι νομοθετούν διαρκώς μνημονιακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, είπε ότι το επόμενο δίμηνο θα προωθηθούν η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η κατάθεση αναπτυξιακού νόμου, η εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων και η διαδικασία αδειοδότησης καναλιών. Εκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία οικοδόμησης ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή