Εκκρεμότητες διαπιστώνει ο κ. Αϊντε

Εκκρεμότητες διαπιστώνει ο κ. Αϊντε

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «σημαντική πρόοδο» σε κάποια ζητήματα, αλλά και την ύπαρξη «εκκρεμοτήτων» που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ανέδειξε χθες ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Στις εκκρεμότητες ο κ. Αϊντε συμπεριέλαβε το καθεστώς εγγυήσεων, αλλά και τις προβλέψεις ασφαλείας που θα πρέπει να υπάρχουν προκειμένου να προωθηθεί η λύση.

Ο κ. Αϊντε δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συζητήσεών του με τον κ. Κοτζιά επί των συγκεκριμένων ζητημάτων, ωστόσο επισήμανε ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει ορισμένες «εποικοδομητικές ιδέες». Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς των εγγυήσεων, το οποίο η Αθήνα θεωρεί αναχρονιστικό, έχει αποτελέσει, στο εγγύς παρελθόν, αφορμή έντασης και διαφωνιών ανάμεσα στους κ. Κοτζιά και Αϊντε. Ως προς τις εγγυήσεις ασφαλείας που θα πρέπει να υπάρχουν στο νέο ενιαίο κράτος (εφόσον, βεβαίως, οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν), ο κ. Αϊντε άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η παρουσία των δυνάμεων του ΟΗΕ, που ήδη μετρούν 52 χρόνια στην Κύπρο, θα μπορούσε να επιμηκυνθεί για ικανό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, προσέθεσε ότι η λύση του ΟΗΕ είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι δύο ηγέτες (Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντσί).

Ο κ. Αϊντε αναφέρθηκε στον «διζωνικό» και «δικοινοτικό» χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η λύση, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και το κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο ισχύει μόνον στο νότιο τμήμα του νησιού. Επ’ αυτού, ο κ. Αϊντε προσέθεσε ότι συνιστά «ανωμαλία» η ύπαρξη εντός της Ε.Ε. μιας διχοτομημένης χώρας, ενώ αναφέρθηκε με θετικά λόγια στη συνεργασία που έχει εσχάτως για το θέμα και με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ο κ. Αϊντε εστίασε επίσης στις σοβαρές πολιτικές αναταράξεις στην περιοχή από την ένταση ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία και τη ρωσοτουρκική κρίση, μέχρι τη διάλυση του Ιράκ και της Συρίας από την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους. Και επισήμανε πως, παρά το γεγονός ότι το διεθνές περιβάλλον μοιάζει «περίπλοκο», αρκετοί εκτιμούν πως, ακριβώς λόγω της περίστασης, «τώρα είναι η ώρα να βρεθεί λύση για το πρόβλημα» της Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή