Σε θέση μάχης με επίκεντρο το ασφαλιστικό Αθήνα-τρόικα

Σε θέση μάχης με επίκεντρο το ασφαλιστικό Αθήνα-τρόικα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες παρατηρήσεις-αντιπροτάσεις των εταίρων επί της πρότασής της για το ασφαλιστικό αναμένει η κυβέρνηση. Κυβερνητικά στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναγνωρίζουν ότι θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις από την πλευρά των εταίρων για αλλαγές. Αναγνωρίζουν, επίσης, ότι το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα καθορίσει την ένταση των ενστάσεων και αντιδράσεων σε πολλά επίπεδα: εντός της κυβέρνησης και των βουλευτών που τη στηρίζουν, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιπολίτευση, στους πολίτες.

Η διατήρηση συμπαγούς κυβερνητικού μετώπου στη μάχη του ασφαλιστικού είναι η κεντρική προτεραιότητα της κυβερνητικής ηγεσίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου κινήθηκαν κατά την προετοιμασία της πρότασης πολύ προσεκτικά, ενημερώνοντας διαρκώς βουλευτές και κομματικά στελέχη για τη μορφοποίηση της πρότασης. Ετσι διασφαλίστηκε ότι το τελικό κείμενο δεν θα ήταν έκπληξη. Ωστόσο, τόσο από βουλευτές όσο και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει δοθεί το μήνυμα ότι αν και η συγκεκριμένη πρόταση είναι –έστω και απρόθυμα– υπερασπίσιμη, εάν επέλθουν σε αυτήν καίριες, δυσμενείς τροποποιήσεις κατά τη διαπραγμάτευση, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξή της. Ο κ. Τσίπρας, με την παρουσία του στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κατέστησε σαφές ότι αναλαμβάνει να διαχειριστεί ο ίδιος τον κατευνασμό πιθανόν προβληματισμών πριν λάβουν διαστάσεις.

Την ίδια στιγμή, παρά την καταρχήν άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό το τελικό νομοσχέδιο να ψηφίσουν περισσότεροι βουλευτές από τους 153 που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία. Μένει να φανεί αν στο διάστημα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και τοποθετείται η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, θα μεταβληθεί η στάση κάποιου ή κάποιων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στους σχεδιασμούς του Μαξίμου συνυπολογίζεται και ένας ακόμη παράγοντας. Την Κυριακή ολοκληρώνεται η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη Ν.Δ. και από τη Δευτέρα το πολιτικό περιβάλλον δεν θα είναι το ίδιο. Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιτέθηκε εκ νέου σφοδρά σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση μάλλον θα κινηθεί προς αυτούς σε αναζήτηση συμμάχων. Η κ. Γεροβασίλη έσπευσε να προεξοφλήσει αύξηση των συντάξεων από το 2018, κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι ευθύνονται για τη μεγάλη μείωσή τους από το 2010 και ένθεν, και επισήμανε ότι «βρίσκονται από τη λάθος μεριά» σε αυτό που προέταξε ως κομβικό ερώτημα σχετικά με το ασφαλιστικό, αν, δηλαδή, θα πρέπει να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές ώστε να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων.

Στην κ. Γεροβασίλη απάντησε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος μίλησε για εμπαιγμό του ελληνικού λαού και παρέθεσε σειρά υποσχέσεων της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα, οι οποίες δεν τηρήθηκαν. Παρέπεμψε, ειδικότερα, στις υποσχέσεις για σκίσιμο του μνημονίου, για εκδίωξη των τροϊκανών, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατήγγειλε τους χειρισμούς σχετικά με την επιβολή capital controls, μίλησε για απελευθέρωση των πλειστηριασμών και παραχώρηση «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds, για μη χορήγηση της 13ης σύνταξης, για μη επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ανέφερε, δε, ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί τη συναίνεση, θα πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους και να είναι πιο προσεκτική στην κριτική προς τη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή