«Εκστρατεία» στα κέντρα αποφάσεων για το ασφαλιστικό

«Εκστρατεία» στα κέντρα αποφάσεων για το ασφαλιστικό

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπουργοί της κυβέρνησης, πρωτίστως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αναλαμβάνουν δράση το προσεχές διάστημα σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν διεθνείς συμμαχίες στην υπεράσπιση της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό. Βασικός στόχος της κινητικότητας αυτής είναι να ανατραπεί η βασική θέση των θεσμών για νέα μείωση στις κύριες συντάξεις, την αποφυγή της οποίας έχει αναγάγει σε κόκκινη γραμμή η κυβέρνηση, με τον κ. Τσίπρα να έχει δεσμευθεί προσωπικά. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε έμφαση στη σημασία οικοδόμησης συμμαχιών με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Παυλόπουλος, από την πλευρά του, παραλαμβάνοντας από τον κ. Κατρούγκαλο το σχέδιο για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι ο ίδιος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου οι Ευρωπαίοι εταίροι να λάβουν υπόψη τους ότι «το ασφαλιστικό αποτελεί την καρδιά του κοινωνικού κράτους δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό κατ’ αρχήν στο Βερολίνο, που θα επισκεφθεί στις 17 και 18 Ιανουαρίου και θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοαχίμ Γκάουκ, αλλά και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα επισκεφθεί την έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, όπου, επίσης, θα έχει σημαντικές επαφές.

Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να εξασφαλίσει σαφή μηνύματα στήριξης στις συναντήσεις που θα έχει στο Νταβός, όπου προγραμματίζει να μεταβεί στις 21 και 22 Ιανουαρίου. Στόχος είναι, πρωτίστως, να έχει συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς το Ταμείο εμφανίζεται να υιοθετεί την πιο σκληρή στάση για περικοπές στις συντάξεις.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, ανάμεσά τους και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με στόχο την υπεράσπιση της κυβερνητικής πρότασης, ενώ συναντήσεις με ομολόγους του σε Βερολίνο και Παρίσι αναμένεται να έχει και ο κ. Κατρούγκαλος. Η Αθήνα θα επιχειρήσει, μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης, να παρακάμψει την αυστηρά τεχνοκρατική προσέγγιση των εκπροσώπων των θεσμών. Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι μια νέα περικοπή στις συντάξεις θα έχει αντίθετα του επιθυμητού αποτελέσματα, καθώς θα επιτείνει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, ότι η διατήρηση των κύριων συντάξεων στα ισχύοντα επίπεδα έχει και ανθρωπιστική διάσταση, καθώς εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών ποσοστών ανεργίας το εισόδημα από συντάξεις συντηρεί ολόκληρες οικογένειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή