Παράθυρο ψήφισης επιμέρους άρθρων από ΠΑΣΟΚ

Παράθυρο ψήφισης επιμέρους άρθρων από ΠΑΣΟΚ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως τον «πιο πιστό εντολοδόχο της τρόικας» περιγράφει την κυβέρνηση η Χαρ. Τρικούπη, απαντώντας στις επικρίσεις της κ. Ολγας Γεροβασίλη για την αρνητική στάση που κρατά το ΠΑΣΟΚ έναντι του προσχεδίου ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κατέθεσε προχθές στα κόμματα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Από το ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κ. Γεροβασίλη για αλαζονεία και τονίζουν ότι η πρόταση Κατρούγκαλου εξυπηρετεί απολύτως τις επιδιώξεις των δανειστών. «Με το κυβερνητικό σχέδιο οι συντάξεις μειώνονται και οι εισφορές αυξάνονται αθροιστικά κατά 1,8 δισ. ευρώ. Ο λογαριασμός χρεώνεται αποκλειστικά στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που βύθισε την οικονομία, οδηγεί σε παρατεταμένη ύφεση και καθυστέρησε με ιδεοληπτική εμμονή την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού νόμου 3863 του ΠΑΣΟΚ».

Από τη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι το e-mail Χαρδούβελη, που τότε είχε καταγγελθεί μετ’ επιτάσεως από τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης, «δεν περιλάμβανε μειώσεις συντάξεων». Και επαναλάμβαναν ότι η άρνηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως διαπραγματευτικό «ατού» έναντι των δανειστών. Το ΠΑΣΟΚ έχει επί της αρχής αρνητική στάση έναντι της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό, αλλά αναμένει και το τελικό κείμενο, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ωστόσο, όπως είπε χθες η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα μπορούσε να ψηφίσει κάποια άρθρα του νομοσχεδίου που τελικά θα κατατεθεί. «Ισως να ψηφίσουμε κάποια άρθρα του νομοσχεδίου. Δεν μπορούμε, όμως, να ψηφίσουμε νέες μειώσεις συντάξεων ούτε αυξήσεις εισφορών. Η οικονομία δεν το αντέχει», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Σε γενικές γραμμές, στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι δεν πρέπει να εμπλακούν στην κατ’ εξοχήν επικοινωνιακή διαχείριση του ασφαλιστικού που κάνει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να απεκδυθεί τις ευθύνες για την επιβολή μιας εξαιρετικά σκληρής μεταρρύθμισης. Γι’ αυτό τον λόγο και άπαντες τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΔΗΜΑΡ, τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στους «εκβιασμούς» του Μεγάρου Μαξίμου που, όπως λένε, εν πολλοίς πηγάζουν από την ανασφάλεια που αισθάνεται ο κ. Αλ. Τσίπρας όχι τόσο για την περίοδο μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, όσο για εκείνη που ανοίγει μετά. Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας πιθανότατα θα καταφέρει να «περάσει» το ασφαλιστικό από τη Βουλή, ενδεχομένως επικουρούμενος και από το κόμμα του κ. Β. Λεβέντη. Θεωρούν πως τα σοβαρά προβλήματα για την κυβερνητική πλειοψηφία θα ξεκινήσουν μετά, όταν θα πρέπει να προωθηθεί το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και –την άνοιξη– νέο φορολογικό σύστημα και τη δεδομένη επιβάρυνση των μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή