Ζητείται ενημέρωση για τις κινήσεις Αγκυρας

Ζητείται ενημέρωση για τις κινήσεις Αγκυρας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πάγια τακτική ανάδειξης των απαιτήσεων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στο Αιγαίο αντιμετωπίζουν στην Αθήνα τη σειρά από NOTAM και NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία στη διάρκεια μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Μέσω αυτών των NOTAM, η Τουρκία ζητεί ουσιαστικά κάτι που η Αθήνα, βεβαίως, αρνείται, να δεσμεύσει μεγάλο τμήμα του Αιγαίου για όλη τη διάρκεια του χρόνου, με αιτιολογία την τέλεση στρατιωτικών ασκήσεων.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία πρακτικά ζητεί τη δέσμευση θαλασσίων περιοχών ως ακολούθως: Στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, μεταξύ Θάσου-Σαμοθράκης-Λήμνου και Σκύρου-Λέσβου-Αγίου Ευστρατίου, καθώς και στη ζώνη νοτίως της Ικαρίας. Στο νότιο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ζητεί τη δέσμευση της περιοχής μεταξύ Ρόδου και του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλόριζο).

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ουσιαστικά η Αγκυρα δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει τις τουρκικές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, από την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, μέχρι το εύρος ελέγχου του FIR Αθηνών και –ακόμη σοβαρότερα– την ύπαρξη αδιευκρίνιστων συνόρων σε ορισμένα σημεία, όπως ανατολικά του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλόριζο). Η τουρκική κινητικότητα προκαλεί την ανησυχία των πολιτικών κομμάτων. Επειτα από τη χθεσινή, δημόσια αναφορά του γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στον συνδυασμό NOTAM με τη γενικότερη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, χθες επίσημη ενημέρωση από τον κ. Ν. Κοτζιά για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο ζήτησε και η Ν.Δ.

«Οι τουρκικές αυτές ενέργειες εκδηλώνονται σε περίοδο ορατής κινητικότητας στον ελληνοτουρκικό διάλογο και ιδιαίτερα σοβαρών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, γεγονός που καθιστά επιτακτική την επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό των Εξωτερικών», αναφέρει στη σχετική επιστολή του ο κ. Γ. Κουμουτσάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή