ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Nαι» με όρους στο ασφαλιστικό από εργοδότες

nai-me-oroys-sto-asfalistiko-apo-ergodotes-2117228

Τον πρώτο σύμμαχο στη δύσκολη μάχη για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού εξασφάλισε χθες η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, εισέπραξε θετική ανταπόκριση στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Στην κυβέρνηση, που μέχρι χθες μετρούσαν μόνον αρνητικές αντιδράσεις στην πρόταση που κατέθεσαν για το ασφαλιστικό, εμφανίζονται ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την εξέλιξη. Οπως επισήμαναν σχετικά συνεργάτες του κ. Τσίπρα, η συναίνεση των εργοδοτών στην αύξηση των εισφορών ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική θέση έναντι των εταίρων.

Ειδικότερα, η αντίθεση στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών έχει ήδη εκφραστεί από την πλευρά των θεσμών και αναμένεται να αποτελέσει μία από τις βασικές ενστάσεις τους στη διαπραγμάτευση, που πρόκειται να εκκινήσει σύντομα. Πλέον, αναφέρουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, η Αθήνα προσέρχεται στη συζήτηση έχοντας να αντιτάξει στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι εργοδότες, που θα επιβαρυνθούν από την αύξηση στις εισφορές, δεν είναι αρνητικοί σε αυτή· αντίθετα, εμφανίζονται να συμμερίζονται την άποψη ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.

Η αύξηση των εισφορών αφορά, βεβαίως, και τους εργαζόμενους, και εκεί στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η εξασφάλιση θετικής ανταπόκρισης δεν είναι εύκολη, παρά την επίκληση της ανάγκης επίδειξης και από αυτούς κοινωνικής αλληλεγγύης, προκειμένου να προστατευθούν οι περισσότερο αδύναμοι. Μάλιστα, στο Μαξίμου δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη στάση που κράτησε η ΓΣΕΕ, για την οποία αναφέρουν ότι έσπευσε από τους πρώτους να καταγγείλει «σφαγή» και «λεηλασία», μόλις δημοσιοποιήθηκε η κυβερνητική πρόταση. Αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς ότι η ΓΣΕΕ τοποθετείται με πολιτικά κίνητρα έναντι της κυβέρνησης, συνεργάτες του πρωθυπουργού αποτυπώνουν κλίμα ανοικτής αντιπαράθεσης, καθώς σπεύδουν να αναφέρουν ότι στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου η ΓΣΕΕ είχε ταχθεί υπέρ του «ναι», «δηλαδή υπέρ της πρότασης Γιούνκερ, η οποία εμπεριείχε πολύ πιο σκληρές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους». Σε κάθε περίπτωση, αφήνουν να εννοηθεί ότι η συζήτηση για το ασφαλιστικό με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων θα γίνει σε επίπεδο υπ. Εργασίας.

«Οχι» αντιπολίτευσης

Σε πολιτικό επίπεδο, την ίδια στιγμή, συνεχίζεται, μέσα σε φορτισμένο κλίμα, η άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διευκολύνουν την κυβέρνηση στη διαχείριση του ζητήματος. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που παγίως προκαλεί αρνητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία και, ως εκ τούτου, συνεπάγεται πολιτικό κόστος. Παραδέχονται λοιπόν ότι, όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, «κανείς δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να το διαχειριστείς». Πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επανήλθε χθες και κάλεσε (real.gr) την αντιπολίτευση να συμμετάσχει «σε έναν εποικοδομητικό και εθνικής σημασίας διάλογο για την τελική διαμόρφωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», προκειμένου, όπως προσέθεσε, με τις προτάσεις της να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και, εάν απορρίπτει την κυβερνητική πρόταση, να καταθέσει τη δική της εναλλακτική λύση.