Ωρα αποφάσεων στη Βουλή για τη σύνθεση ΕΣΡ

Ωρα αποφάσεων στη Βουλή για τη σύνθεση ΕΣΡ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα επιστροφής σε ρυθμούς πλήρους λειτουργίας και δρομολόγησης αποφάσεων επί θεμάτων που είτε βρίσκονται σε εκκρεμότητα (συγκρότηση ανεξαρτήτων Αρχών), είτε αναμένεται να δρομολογηθούν εν μέσω μνημονιακών και άλλων υποχρεώσεων (σχέδια νόμου) θα είναι η επόμενη για το Κοινοβούλιο. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη για το νέο έτος διάσκεψη των προέδρων, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε, σε νέα συνεδρίαση έως την ερχόμενη Πέμπτη, να επιδιωχθεί η λήψη απόφασης κατ’ αρχήν για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή εξέφρασε την εκτίμηση ότι φαίνεται να διαμορφώνεται κλίμα «συναίνεσης» ως προς τη συγκεκριμένη ανεξάρτητη Αρχή, ούτως ώστε να μην καταστεί αναγκαίο –σε περίπτωση διαφωνίας– να αναζητηθεί λύση μέσω νομοθετικής παρέμβασης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επείγεται για την άρση της εκκρεμότητας, ώστε να κινηθεί ο μηχανισμός αδειοδότησης των καναλιών.

Ως προς το νομοθετικό έργο, θεωρείται πιθανό την επόμενη εβδομάδα να εισαχθούν προς επεξεργασία και ψήφιση τα νομοθετήματα που αφορούν: α) Την «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου». Πρόκειται για το σχέδιο νόμου με το παράλληλο πρόγραμμα που θα τεθεί προς έγκριση χωρίς, ασφαλώς, τις διατάξεις εκείνες που συμπεριελήφθησαν στις δύο πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. β) Την αξιοποίηση εσόδων από υποθέσεις «αδήλωτου χρήματος». γ) Ζητήματα δημόσιας διοίκησης. Ουδέν εξ αυτών, ανέφερε σε συζήτηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, δεν αναμένεται να προωθηθεί με συνοπτικές διαδικασίες (ως επείγον ή κατεπείγον, δηλαδή).

Με κανονικές διαδικασίες θεωρείται ότι θα προωθηθεί προς ψήφιση και το «καυτό» ν/σ για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, το συγκεκριμένο νομοθέτημα αναμένεται στη Βουλή μετά τις 20 του τρέχοντος μηνός και εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί έως περίπου τις 10/2. Παραλλήλως, υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα και το ζήτημα της ανάρτησης στην ιστοσελίδα της Βουλής των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του πολιτικού προσωπικού. Ως προς αυτό το ευρύτερο ζήτημα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, αφενός, αποφασίστηκε να τεθεί «το ταχύτερο δυνατό» η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης των συγκεκριμένων δηλώσεων των βουλευτών –εξέλιξη η οποία θα κάνει ακόμα διαφανέστερη τη διαδικασία– και, αφετέρου, πως άνοιξε για τα καλά ο διάλογος, με στόχο το συστηματικότερο και «ανακοινώσιμων αποτελεσμάτων» έλεγχο των αντίστοιχων δηλώσεων άλλων προσώπων και φορέων, πέραν των πολιτικών. Προς αυτή την κατεύθυνση, η πρόταση που ήδη συζητείται είναι να ελέγχονται υποχρεωτικά και όχι –όπως γινόταν έως τώρα– δειγματοληπτικά οι υπόχρεοι με υψηλό επίπεδο ευθύνης. Τα στοιχεία αυτού του ελέγχου θα αποτυπώνονται σε ειδική έκθεση με αποδέκτη τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, η οποία θα δημοσιοποιείται. Σχετική συζήτηση φαίνεται πως έγινε μεταξύ Βουλής και προέδρων ανωτάτων δικαστηρίων τις περασμένες ημέρες, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί και με εκπροσώπους άλλων φορέων λειτουργών με υποχρέωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή