ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαφαζάνης: Εξεταστική για την ανακεφαλαιοποίηση

lafazanis-exetastiki-gia-tin-anakefalaiopoiisi-2117428

Την ενεργοποίηση των κομμάτων της Βουλής για τη σύσταση άμεσα εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τη διαδικασία της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ζητεί με ανοιχτή επιστολή που τους απηύθυνε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στην επιστολή του, μάλιστα, χαρακτηρίζει την ανακεφαλαιοποίηση αυτή «το μεγαλύτερο ή από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ελληνικής ιστορίας».

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων στελεχών του κόμματός του, το Δημόσιο έχασε από την ανακεφαλαιοποίηση περί τα 40 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον αρκετά δισ. έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες μικροεπενδυτές που είχαν επενδύσει στις τράπεζες. Προσθέτει ότι το αποτέλεσμα ήταν «να περάσει η μεγάλη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και των τεσσάρων λεγόμενων “συστημικών” τραπεζών στον έλεγχο ιδιωτικών συμφερόντων, κυρίως ξένων κερδοσκοπικών funds, κι αυτό παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο τοποθέτησε στη νέα ανακεφαλαιοποίηση νέα ποσά ύψους περίπου έξι δισ.».

Και τονίζει ότι, κατόπιν τούτων, το Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑΕ προτείνει στα κόμματα να συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής «προκειμένου να ρίξει φως και να εξετάσει σε βάθος όλες τις καταγγελίες και τις πτυχές της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και να διερευνήσει τις πιθανές πολιτικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε αυτήν την υπόθεση».

Μάλιστα συνδέει το θέμα με τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, αναφέροντας ότι «είναι αδιανόητο να “χάνονται” με σκανδαλώδη τρόπο δεκάδες δισ. του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων στις “μαύρες τρύπες” των τραπεζών».