Αποψη: Να γιατί αύριο πρωί ψηφίζω τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη!

Αποψη: Να γιατί αύριο πρωί ψηφίζω τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη!

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 22 Νοεμβρίου η Ν.Δ. απέτυχε να οργανώσει τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της. Το τεχνικό φιάσκο έδωσε λαμπρή ευκαιρία σε αντιπάλους και άσπονδους φίλους να πανηγυρίσουν ή να ψευτολυπηθούν. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι το είδαν ως ευκαιρία να χτυπήσουν τον τότε πρόεδρο και επίσης υποψήφιο Ευ. Μεϊμαράκη που είχε σαφές προβάδισμα, όπως απεδείχθη και στην ψηφοφορία της 20/12. Τα πράγματα ήταν εξαιρετικά απογοητευτικά στη Ν.Δ. και απαισιόδοξα. Στις 24/11 συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα και αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε αλλαγή προσώπων στην ΚΕΦΕ, ενώ η παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη από την προεδρία λειτούργησε εκτονωτικά στην προκληθείσα ένταση. Στη συνεδρίαση εκείνη που διακρίθηκε από την ωριμότητα των βουλευτών της Ν.Δ. είχα την ευκαιρία να πω, σε μια προσπάθεια να παρακινήσω σε εξεύρεση υπεύθυνων λύσεων: «Τώρα που γίναμε αυτό που θαυμάζαμε, αναρωτιέμαι αν θαυμάζει κανείς αυτό που γίναμε»! Μιλούσα για την ιδέα που είχαμε, κάποιοι τουλάχιστον, για τους πολιτικούς στα νιάτα μας και για την ιδέα που υπάρχει σήμερα και την οποία καλούμαστε να ανατρέψουμε.

Σήμερα λοιπόν μετά την κατάρρευση του συστήματος του υπαρκτού λαϊκισμού που κυριάρχησε στη χώρα μας μετά το 1981 καλούμαστε κάποιες γενιές μάλλον καλομαθημένων Ελλήνων εν σχέσει με τους γονείς μας, να διαχειριστούμε ευθύνες ανήκουστες αλλά πραγματικές και δυστυχώς επιδεινούμενες. Τον Μάιο του 2010 χρεοκόπησε και το πελατειακό σύστημα μαζί με όλα τ’ άλλα. Ωστόσο το κύκνειο άσμα του διαρκεί και μεταλλάσσεται. Για την επικράτηση της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έπαιξε ρόλο μόνο η τετραετία της οικονομικής επιδείνωσης των πάντων 2010-2014. Επαιξε πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο μια τριακονταετία διάχυτου λαϊκισμού, διαρκούς κολακείας του λαού, κλίματος ευκολίας και παροχών, που στήθηκε πανίσχυρο και που τα λεγόμενα συστημικά (τρομάρα τους!) ΜΜΕ το ενίσχυαν καθημερινά. Βλέποντας τα πράγματα εκ των υστέρων μάλλον απορεί κανείς όχι γιατί χρεοκοπήσαμε, αλλά γιατί αργήσαμε τόσο πολύ να χρεοκοπήσουμε!

Αύριο η Ν.Δ. εκλέγει τον νέο πρόεδρό της, που πρέπει να είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Η Ν.Δ. άντεξε στην κρίση και παρέμεινε όρθια σε αντίθεση με το άλλο κόμμα του μεταπολιτευτικού δικομματισμού. Τραυματισμένη, αλλά όρθια. Είναι ανάγκη για τη χώρα να επιβεβαιώσει την ενότητά της, να διευρύνει την απήχησή της και να εγγυηθεί στη συνείδηση των Ελλήνων πως είναι σήμερα μια υπεύθυνη αντιπολίτευση και αύριο μια ακόμη πιο υπεύθυνη κυβέρνηση. Η εξασφάλιση της ενότητας μιας παράταξης ιστορικής πάνω στην οποία ενότητα θα στηρίξουμε τα βήματά μας για επέκταση του ακροατηρίου μας δεν είναι απλό θέμα, ιδίως όταν δίπλα μας καραδοκούν φωνές λαϊκισμού και καταλογισμού ευθυνών. Ενα κόμμα που κρατήθηκε στο 28% τον Σεπτέμβριο του 2015 αποτελεί το «κεφάλαιο» πάνω στο οποίο θα χτίσουμε το δυνάμωμά μας.

Το σωστό στην πολιτική δεν αρκεί να το λες ή να το περιγράφεις αρθρογραφώντας. Πρέπει και να ψηφισθεί και από ένα αξιόλογο τμήμα πολιτών ώστε να μπορεί και να υλοποιηθεί κυβερνητικά. Πολίτες, όμως, δεν είναι μόνο κάποιοι «εκλεκτοί» που ξέρουν τι παθαίνουν οι λαοί από τη Σικελική εκστρατεία και μετά, αλλά και κάποιοι άλλοι που αγνοούν τον Αλκιβιάδη αλλά από ένστικτο και παράδοση μένουν σταθεροί σε ένα ιστορικό κόμμα.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, λόγω πείρας, λόγω πολιτικής απόδοσης, τριβής και παιδείας, λόγω ακόμη και συνθετικού χαρακτήρα μπορεί σήμερα να κρατήσει ενωμένο αυτό το κόμμα και να το καθοδηγήσει με τη βοήθεια όλων μας στο άνοιγμα των οριζόντων του. Είναι προσιτός σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα και έχει στόχους που συμπίπτουν με την απαραίτητη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Μπορεί το σωστό να το κάνει και δημοφιλές, γιατί μέχρι τώρα ξέρουμε μόνο λάθη να είναι δημοφιλή ή σωστά που να μην έχουν απήχηση! Γι’ αυτό και αύριο το πρωί τον ψηφίζω για πρόεδρο της Ν.Δ.!

* Ο κ. Κ. Τασούλας είναι βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή