Νέο διπλό μέτωπο για τον κ. Τσίπρα

Νέο διπλό μέτωπο για τον κ. Τσίπρα

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική σελίδα γυρίζει η χώρα με τον νέο χρόνο, καθώς οι εξελίξεις των επόμενων μηνών εκ των πραγμάτων θα σφραγιστούν από την «επανεκκίνηση» της Ν.Δ., με την εκλογή, σήμερα, ηγεσίας και την επιστροφή στη δυναμική αντιπολίτευση, αλλά και από τη στενωπό προβλημάτων στην οποία εισέρχεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που θα πρέπει να αποδεχθεί επώδυνους συμβιβασμούς, με πρώτον στο ασφαλιστικό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα.

Το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδει ότι επί του παρόντος δεν έχει σαφή μηνύματα, θετικά ή αρνητικά, από τους εταίρους για το σχέδιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού, ενώ υποβαθμίζει τις αναφορές του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις οποίες ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης δεν θα διαρκέσει εβδομάδες, αλλά μήνες. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν, μάλιστα, ότι σκοπός των επισκέψεων που προγραμματίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ακριβώς η Αθήνα να έχει σαφή εικόνα για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς των εταίρων.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως παρασκηνιακά οι συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει. Μάλιστα, οι εκκρεμότητες, από το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα δάνεια» μέχρι το νέο μεσοπρόθεσμο και τη συγκρότηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ επί της ουσίας, έχουν καταστεί αλληλένδετες. Ειδικότερα, δε, ως σημεία-κλειδιά αντιμετωπίζονται το ασφαλιστικό και το νέο Ταμείο, στο οποίο αποδίδει κομβική σημασία το Βερολίνο. Υπό την έννοια αυτή, κατά τις ίδιες πηγές, ανάλογα με το εύρος των παραχωρήσεων στις οποίες θα προβεί η Αθήνα στο μέτωπο του Ταμείου, θα λάβει ανταλλάγματα στο πεδίο του ασφαλιστικού, ενώ είναι σαφές πως η πολυπλοκότητα της διαπραγμάτευσης καθιστά μάλλον υπερβολική την εκτίμηση της ελληνική πλευράς ότι το ασφαλιστικό μπορεί να ψηφιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου και λίγο αργότερα να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Αντιθέτως, μπορεί να επαληθευθεί η εκτίμηση Ντάισελμπλουμ για μια πολύμηνη «εκκρεμότητα» με την τρόικα, με προφανείς τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και στο γενικότερο πολιτικό κλίμα.

Παράλληλα, η αισιοδοξία που μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη ότι το ασφαλιστικό θα ψηφιστεί χωρίς προβλήματα από τους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μάλλον πρώιμη, καθώς ο νόμος που θα έλθει τελικώς στη Βουλή μπορεί να διαφέρει άρδην από το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, τόσο εξαιτίας σειράς «βέτο» της τρόικας όσο και λόγω ενστάσεων από βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Ηδη, εξάλλου, εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν παρασκηνιακές αντιδράσεις για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πάντως, σίγουρα «συν» για την κυβέρνηση αποτελεί ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εξασφάλισε την περασμένη Πέμπτη τη συναίνεση των εργοδοτικών οργανώσεων στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά αντικειμενικά ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών με την τρόικα. Επίσης, η κυβέρνηση επιμένει ότι στο ασφαλιστικό μπορεί εντός της Βουλής να βρει μεμονωμένους «συμμάχους» σε δύο με τέσσερις βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αντιθέτως, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως τελικώς η Ενωση Κεντρώων θα προσέλθει με επίσημη θέση την καταψήφιση του νομοσχεδίου, παρότι ο κ. Κατρούγκαλος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών, προκειμένου ορισμένες διατάξεις του να ψηφιστούν από το κόμμα του κ. Λεβέντη και ενδεχομένως από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί πως, παρά την αίσθηση που μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον απολύτως συμπαγής, ορισμένοι βουλευτές του κόμματος τελούν υπό «παρακολούθηση» ενόψει των επερχόμενων δύσκολων ψηφοφοριών στη Βουλή.

Οπως προαναφέρθηκε, πρόσθετη περιπλοκή για τον κ. Τσίπρα συνιστά το γεγονός ότι από αύριο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η Ν.Δ. «γυρίζει σελίδα», και το πολιτικό κενό που δημιουργούσε η πολύμηνη εσωστρεφής εκλογική διαδικασία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλύπτεται. Ο πρωθυπουργός είναι προφανές πως προσδοκούσε την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με μοχλό και τον εκλογικό νόμο και είχε στραμμένο το βλέμμα στο ενδεχόμενο διάσπασης της Ν.Δ. Ομως, η μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της Ν.Δ., αλλά και το προφίλ των κ. Ευ. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς και οι διακηρυγμένες τους θέσεις για την «επόμενη ημέρα» διασφαλίζουν τη συντεταγμένη πορεία του κόμματος, αλλά και τη διαμόρφωση όρων για δυναμική αντιπολίτευση έναντι των κυβερνητικών επιλογών.

Επίσης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η καταψήφιση των κυβερνητικών επιλογών στο ασφαλιστικό τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από το Ποτάμι. Και τα δύο κόμματα απορρίπτουν ήδη –επί της ουσίας στο σύνολό του– το σχέδιο Κατρούγκαλου, που είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί μέσω των επερχόμενων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή