Εύθραυστες οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Εύθραυστες οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απειλή ανταρσίας από σημαντική μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η προειδοποίησή τους ότι θα μπορούσαν ακόμη και να καταψηφίσουν το ασφαλιστικό εάν διατηρηθούν ως έχουν οι προβλέψεις αναφορικά με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε αλλαγή πλεύσης και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο στην εξαγγελία διορθωτικών παρεμβάσεων, με μείωση των εισφορών.

Το βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας άρχισε να μεταφέρεται στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη από την περασμένη Τρίτη, οπότε δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες η κυβερνητική πρόταση. Οι αντιδράσεις σταδιακά κλιμακώθηκαν, καθώς οι βουλευτές άρχισαν να εισπράττουν την αντίθεση στη συγκεκριμένη πρόβλεψη από τις επαγγελματικές κατηγορίες που θίγονται.

Την Πέμπτη, τα μηνύματα που έφταναν στην κυβερνητική ηγεσία ήταν πλέον ξεκάθαρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο ο κ. Κατρούγκαλος όσο και άλλοι υπουργοί έγιναν δέκτες σφοδρών επικρίσεων, και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίσθηκε να προχωρήσουν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις. Μάλιστα, στην εν λόγω σύσκεψη μεταφέρθηκαν και τέθηκαν υπόψη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συγκεκριμένα παραδείγματα για το ύψος των νέων εισφορών, με τις οποίες, σύμφωνα με την αρχική πρόταση, θα επιβαρύνονταν μέσης εισοδηματικής τάξης επαγγελματίες.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Κατρούγκαλος, από τον οποίο είχε ήδη ζητηθεί να προχωρήσει σε αλλαγές, κλήθηκε στο Μαξίμου για να καθησυχάσει τους επικεφαλής των επιμέρους ομάδων εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους διαβεβαίωσε για τις αλλαγές. Ο υπουργός Εργασίας βρέθηκε ενώπιον ισχυρών ενστάσεων και της επισήμανσης ότι, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στις επίμαχες ρυθμίσεις, θα ωθήσει πολλούς στην αδήλωτη εργασία.

«Καμπανάκι»

Η δυσαρέσκεια των βουλευτών «χτύπησε καμπανάκι» στο Μαξίμου, που προσπαθεί να προλάβει οποιαδήποτε εκδήλωση διαφοροποίησης, η οποία θα έδινε το σήμα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία τίθεται σε αμφισβήτηση ενόψει της κρίσιμης μάχης για το ασφαλιστικό. Ετσι, αποφασίσθηκε να συγκληθεί αύριο η Κ.Ο. και ο κ. Κατρούγκαλος να συζητήσει με τους βουλευτές, να απαντήσει στις ερωτήσεις τους και να τους καθησυχάσει σχετικά με τις όποιες ενστάσεις τους. Αλλωστε, η βασική γραμμή του Μαξίμου είναι ότι, «όσο περισσότερη συζήτηση γίνεται, τόσο περισσότερο αναδεικνύονται τα θετικά της πρότασης που παρουσιάσαμε».

Η αυριανή θεωρείται κρίσιμη ημέρα για έναν ακόμη λόγο: η κυβέρνηση αναμένει την έναρξη της αλληλογραφίας με τους θεσμούς, που θα δώσει μια αρχική εικόνα της θέσης που λαμβάνουν έναντι του σχεδίου που παρουσίασε και, κυρίως, θα απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο εμμένουν στις αρχικές θέσεις τους για περαιτέρω μείωση των συντάξεων, αλλά και στην αντίθεσή τους στην προοπτική αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Σε αυτό το τελευταίο θέμα, για την κυβερνητική ηγεσία αποτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική η καταρχήν θετική τοποθέτηση των εργοδοτικών φορέων στη συνάντηση που είχε μαζί τους ο κ. Τσίπρας, η οποία θα αξιοποιηθεί στη διαπραγμάτευση. Στην προσέγγιση της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς φέρεται να έπαιξε ρόλο παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος, καθώς θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία της χώρας να κλείσει το ασφαλιστικό, δραστηριοποιείται υποβοηθητικά.

Το μεγάλο ζήτημα για την κυβέρνηση, στο οποίο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς το συνδέει ευθέως με τη σταθερότητα και την προοπτική της κυβέρνησής του, είναι αυτό της αξιολόγησης.

Συνεργάτες του αναφέρουν ότι, για να διαμορφώσει πλήρη εικόνα για τις προθέσεις των εταίρων και δανειστών, ο πρωθυπουργός αναμένει την ολοκλήρωση της μίνι ευρωπαϊκής περιοδείας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος από τις συναντήσεις που θα έχει με σειρά ομολόγων του θα αποκομίσει σαφή εκτίμηση, αφενός, για τις συμμαχίες στις οποίες μπορεί η Αθήνα να προσβλέπει και, αφετέρου, για τη στάση που θα υιοθετήσει ο άξονας των «σκληρών» της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή