Προετοιμάζονται και «αξιολογούν» οι Βρυξέλλες

Προετοιμάζονται και «αξιολογούν» οι Βρυξέλλες

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Με τις προσδοκίες για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης να είναι ιδιαίτερα χαμηλές, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση που θα διαρκέσει μήνες, αντί για εβδομάδες, όπως παρουσιάζει το θέμα, πιο αισιόδοξα, η ελληνική πλευρά.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στο Αμστερνταμ – μεταξύ των οποίων βρισκόταν και η «Κ», στο τέλος της εβδομάδας. «Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω τη διαδικασία, αλλά δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα», είπε χαμογελώντας, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά δημόσια αυτό που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε επιφυλακτικά το τελευταίο διάστημα – ότι δηλαδή αυτή η αξιολόγηση θα έχει ιδιαίτερες δυσκολίες και θα διαρκέσει για άλλη μία φορά πολύ περισσότερο απ’ ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Μέχρι στιγμής οι θεσμοί αξιολογούν την ελληνική πρόταση που έφτασε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Η πρόταση των 170 σελίδων, που ήταν γραμμένη στα ελληνικά, χρειάστηκε λίγες ημέρες για να μεταφραστεί στα αγγλικά και να αρχίσουν οι επικεφαλής των θεσμών να την αξιολογούν. Ομως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξηγούσαν στην «Κ» ότι η πρόταση είναι μια πρώτη προσπάθεια και σίγουρα δεν αποτελεί την οριστική και αμετάβλητη ελληνική θέση. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς, αλλά η πραγματικά εις βάθος συζήτηση θα ξεκινήσει με την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, που είναι προγραμματισμένη για τις 18 του μηνός. Γι’ αυτό και στο επόμενο Eurogroup, στις 14 Ιανουαρίου, η συζήτηση για την Ελλάδα θα είναι γενική καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την ελληνική πρόταση πριν γίνει η αξιολόγηση από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Στο Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί αλλά και η ελληνική πλευρά είπαν ότι θα προσπαθήσουν να κλείσουν την αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς τότε η Ελλάδα έχει πληρωμές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Ελλάδα θα αρχίσει να έχει πάλι σημαντικές ανάγκες ενίσχυσης της ρευστότητάς της και αυτός θα είναι ένας βασικός λόγος που θα πιέσει την ελληνική πλευρά να κλείσει την αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η σειρά των πραγμάτων

Οσον αφορά το πώς πρακτικά θα κλείσει η αξιολόγηση, ο πρόεδρος του Eurogroup εξήγησε ότι υπάρχει μια λογική σειρά πραγμάτων που πρέπει να γίνουν. Πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά θέματα, με τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό να είναι η πιο σημαντική, αλλά «δεν είμαστε ακόμα εκεί», είπε χαρακτηριστικά. Συγχρόνως τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και για κάποια ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα για το 2017-2018 μεταξύ άλλων. Μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συγκληθεί Eurogroup που θα αποφασίσει για τις περαιτέρω εκταμιεύσεις και θα ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Ξεκάθαρος ήταν επίσης για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν γίνεται πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στη χρηματοδότηση».

Οσον αφορά τις διαρροές που υπήρχαν σε ελληνικά δημοσιεύματα για την πίεση που ασκούν οι θεσμοί ώστε να περάσει το ασφαλιστικό με ευρεία αποδοχή από την ελληνική Βουλή, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «σίγουρα θα το προτιμούσα, αλλά δεν θα το ζητούσα»· σε κάθε χώρα η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι πολιτικά ευαίσθητη. «Ελπίζω για ευρεία συναίνεση αλλά δεν θα το ζητούσα ποτέ από τον κ. Τσακαλώτο», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλωστε είναι πάγια θέση των Βρυξελλών να βλέπουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις να ψηφίζονται με μια ευρεία συναίνεση, καθώς πιστεύουν ότι μόνο έτσι μπορούν πραγματικά να εφαρμοστούν. Συγχρόνως όμως ξέρουν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν στα εσωτερικά της χώρας και γι’ αυτό δεν θα γινόταν ποτέ τέτοια ξεκάθαρη παρέμβαση από την πλευρά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή