«Κλειστά χαρτιά» κρατάει το ΔΝΤ στο ασφαλιστικό

«Κλειστά χαρτιά» κρατάει το ΔΝΤ στο ασφαλιστικό

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετράει μέρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα; Εισηγείται όντως ο Πόουλ Τόμσεν την έξοδό του από το ελληνικό πρόγραμμα; Οι σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγούνται της αξιολόγησης και η σιωπή του διεθνούς οργανισμού στις επικρίσεις της ελληνικής κυβέρνησης δίνουν τροφή στις εικασίες. Οι αναλυτές είναι διχασμένοι για τον μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ, ωστόσο ένα είναι σίγουρο: Ο κ. Τόμσεν, καθ’ ύλην αρμόδιος, ως διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, έχει να εισηγηθεί οτιδήποτε σχετικό με την Ελλάδα στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ από τα τέλη Ιουλίου – και, βέβαια, επιμένει να μην απαντά στα δημοσιεύματα.

Είναι αλήθεια ότι αποτελεί ευθύνη του Ευρωπαϊκού Τμήματος, σε συνεργασία με άλλα τμήματα, να εισηγηθεί στο συμβούλιο του ΔΝΤ την έναρξη ή όχι ενός νέου προγράμματος, ωστόσο απέχει ακόμη πολύ από αυτό. Προτού συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχει γίνει η αποτίμηση και η διαπραγμάτευση του δεύτερου μέρους των προαπαιτούμενων και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει ξεκινήσει, τονίζει πηγή της «Κ», εντός του διεθνούς οργανισμού. Το ΔΝΤ μπορεί να κατηγορείται για αδιάλλακτη στάση, ωστόσο δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επί των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει το ίδιο στέλεχος – για παράδειγμα, οι προτάσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν έχουν ακόμη αναλυθεί από τους οικονομολόγους του. Επιπλέον, τονίζει ότι στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου αποφεύγει να λαμβάνει θέση, προτιμώντας να εκπροσωπείται από τους Ευρωπαίους.

Η άλλη όψη

Είναι αλήθεια ότι το ΔΝΤ είναι πιο συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το δυσμενέστερό του σενάριο προβλέπει ότι θα χρειασθούν επιπλέον μέτρα περίπου 6 δισ. ευρώ, όταν στο αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, επιμένει σε αποτελεσματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ώστε να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά η πρόκληση που θέτει για τα δημόσια οικονομικά. Και βέβαια, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα τονίζει τις ίδιες προϋποθέσεις συμμετοχής του στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα: ότι θα συμμετέχει εφόσον η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει, και εφόσον οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του χρέους που να το καθιστά βιώσιμο. Η πρώτη αντανακλά την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση. Η δεύτερη είναι μία προϋπόθεση που θέτει ούτως ή άλλως το Ταμείο, ώστε να διασφαλίσει την επιτυχία των προγραμμάτων και να πάρει πίσω τα χρήματά του. Ωστόσο, όπως θυμίζει το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και συνεργάτης του American Enterprise Institute Ντ. Λάκμαν, η βιωσιμότητα του χρέους «δεν τηρήθηκε για πολιτικούς λόγους» στην περίπτωση της Ελλάδας, προκαλώντας την αντίδραση των αναπτυσσόμενων χωρών. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτή τη φορά «το ΔΝΤ θα προσπαθήσει να ανακτήσει την αξιοπιστία του και να σταματήσει την εξέγερση των αναπτυσσόμενων χωρών, που κατηγορούν το ΔΝΤ ότι έχει πιο επιεικείς κανόνες για τις ευρωπαϊκές χώρες, και άλλους, πιο αυστηρούς για τις αναπτυσσόμενες».

«Από μία κλωστή»

Το βασικό σενάριο της εταιρείας αναλύσεων Eurasia είναι ότι η συμφωνία του καλοκαιριού θα προχωρήσει. Οπως το θέτει ο επικεφαλής της για την Ευρώπη Μιτζ Ράχμαν, «η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και το ΔΝΤ θα είναι μέσα στο πρόγραμμα, προς τα εκεί πηγαίνουμε. Το ερώτημα είναι το πότε. Θα είναι γρήγορο ή θα είναι μία διαδικασία που θα χρειασθεί το πρώτο και ίσως και το δεύτερο τρίμηνο; Το ερώτημα είναι ανοικτό». Ο ίδιος, πάντως, παραδέχεται ότι «όλα κρέμονται από μία κλωστή», καθώς, «αν το ΔΝΤ βγει από την εξίσωση, η Ελλάδα δεν θα πάρει τη δόση, ούτε και την ελάφρυνση του χρέους, και η όλη συμφωνία καταρρέει». Οπως σημειώνει, μπορεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να επιθυμούν την έξοδο του ΔΝΤ, ωστόσο «η Γερμανία δεν μπορεί να περάσει τη δόση για την Ελλάδα από το Κοινοβούλιό της, εκτός αν το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα…».

Αντίθετα, ο κ. Λάκμαν εκτιμά ότι το ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να φύγει από την εικόνα αργότερα μέσα στο έτος, παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί θα ήθελαν πολύ να παραμείνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή