Ο Γολγοθάς των επόμενων μηνών

Ο Γολγοθάς των επόμενων μηνών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν Γολγοθά καλείται να ανεβεί η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, με την ίδια να ευελπιστεί ότι θα διαρκέσει λίγο, αλλά τους δανειστές να βλέπουν μακρύ τον δρόμο. Σε ακόμα μία διαπραγμάτευση, η Αθήνα θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των ημερομηνιών που θεωρούνται κρίσιμες για την πορεία των διαβουλεύσεων και εκείνων που θα πρέπει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, το φάντασμα της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει αρχίσει να επιστρέφει πάνω από την ελληνική οικονομία, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν μήνες.

Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων, υπάρχουν κάποιες κρίσιμες στιγμές που θα καθορίσουν την πορεία των διαβουλεύσεων καθώς και το εάν θα κλείσουν γρήγορα ή όχι. Στις 14 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος έχει αυτές τις ημέρες έναν μαραθώνιο επαφών με ομολόγους του, ώστε στο Eurogroup αυτό να μην είναι εχθρικό το κλίμα έναντι της Ελλάδας και ταυτόχρονα να έχουν ενημερωθεί οι βασικοί «παίκτες» για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Επόμενο βήμα, η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις επί του ασφαλιστικού. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να καταφθάσουν στις 18 Ιανουαρίου, αλλά δεν αποκλείεται μικρή καθυστέρηση για τις 20 με 25 του μήνα. Η κυβέρνηση θα ήθελε έως 22 Ιανουαρίου να έχει καταθέσει το ασφαλιστικό στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί έως τις 5 Φεβρουαρίου. Αν αυτό δεν γίνει (που είναι το πιθανότερο), το δεύτερο σενάριο (εξίσου δύσκολο όμως) προβλέπει την κατάθεση του νομοσχεδίου έως τις 29 Ιανουαρίου για να ψηφιστεί μετά δύο εβδομάδες (12 Φεβρουαρίου).

Τα άλλα μέτωπα

Το διάστημα των δύο αυτών εβδομάδων η κυβέρνηση θέλει να το αξιοποιήσει για να κλείσει τα άλλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, όπως το νέο φορολογικό, τα δημοσιονομικά μέτρα και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Παρεμβάσεις, οι οποίες στον προγραμματισμό της ελληνικής πλευράς προβλέπεται ότι θα ψηφιστούν μαζί με το ασφαλιστικό σε μία ψηφοφορία. Απλώς, η Αθήνα θέλει οι διατάξεις του ασφαλιστικού να συζητηθούν όσο περισσότερο γίνεται και όχι μόνο δύο ή τρεις ημέρες.

Αυτός, βέβαια, είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Γιατί στην αντίπερα όχθη, αν και οι δανειστές θα ήθελαν να κλείσει η διαπραγμάτευση γρήγορα και έως τα μέσα Φεβρουαρίου, εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Προς το παρόν δεν έχουν ακόμα διαμορφώσει ξεκάθαρη γνώμη για τις διατάξεις του ασφαλιστικού και δεν έχουν στα χέρια τους τίποτα σχετικά με το φορολογικό και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα. Οπότε, θεωρούν ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να γίνουν όλα σωστά.

Πολύ κρίσιμο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, καθώς εκεί θα διαφανεί αν η συμφωνία είναι κοντά ή όχι. Το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup είναι στις 7 Μαρτίου και μετά θα ξανασυνεδριάσει στις 17 Μαΐου.

Στο ενδιάμεσο, υπάρχουν και ανελαστικές υποχρεώσεις για την αποπληρωμή του χρέους. Την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει περίπου 462 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Την 1η Φεβρουαρίου άλλα περίπου 140 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο, ενώ 7 Μαρτίου πρέπει να καταβληθούν 308 εκατ. ευρώ, 16 Μαρτίου 578 εκατ. ευρώ και 13 Απριλίου άλλα 462 εκατ. Την 1η Φεβρουαρίου υπάρχουν 100 εκατ. ευρώ σε ομόλογα που δεν είχαν ενταχθεί στο PSI, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου υπάρχουν τόκοι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρώνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή