Θερμή υποδοχή από τις Βρυξέλλες

Θερμή υποδοχή από τις Βρυξέλλες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με ικανοποίηση είδαν οι Βρυξέλλες το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε δεν είναι κάποιος ξένος στη βελγική πρωτεύουσα, αλλά ο πολιτικός που έχει αφήσει το αποτύπωμα του «μεταρρυθμιστή» ως υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά και άνθρωπος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο β΄ πρόγραμμα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το γεγονός ότι η Ν.Δ. τώρα με νέα ηγεσία θα ανασυγκροτηθεί είναι κάτι που θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στον κ. Τσίπρα, καθώς μέχρι πρόσφατα παρουσιαζόταν στους συνομιλητές του ως η μόνη λύση. Τώρα που η αντιπολίτευση δεν βρίσκεται σε κατάσταση μεταβατική, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς μπορεί να γίνει και σκληρότερη, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας ξέρουν ότι η κυβέρνηση θα αποκτήσει μια δυνατή αντιπολίτευση. Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης εκλέχθηκε με την υπόσχεση ότι δεν θα ψηφίσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και συγχρόνως υποσχέθηκε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Για τους θεσμούς πάντα είναι προτιμότερο οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως το ασφαλιστικό να περνάνε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, για να είναι σίγουροι για την εφαρμογή τους, αλλά αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι δεν έχουν το δικαίωμα να σπρώξουν τον κ. Μητσοτάκη προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ, M. Βέμπερ, δήλωσε πως «η εκλογή αυτή αποτελεί πολύ θετικό νέο, τόσο για το κόμμα όσο και για την Ελλάδα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ένας μεταρρυθμιστής και φιλοευρωπαίος πολιτικός. Υποστηρίζει πολιτικές που η Ελλάδα επειγόντως χρειάζεται. Επιπλέον, έχει δηλώσει ότι θα αντιμετωπίσει “τον λαϊκισμό μιας αναποτελεσματικής κυβέρνησης”» ενώ συμπλήρωσε ότι θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειές του, οι οποίες θα εγγυώνται, στο πλαίσιο των πρόσφατων συμφωνιών, την ευρωπαϊκή πορεία και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Με θετικά σχόλια υποδέχτηκε και ο διεθνής Τύπος την εκλογή Μητσοτάκη, με τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία να κάνουν λόγο για νίκη – έκπληξη όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι F.T. απέναντι στον Ευ. Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας την κλίση του νέου προέδρου της Ν.Δ. προς τις μεταρρυθμίσεις και τη φιλελεύθερη πολιτική που θέλει να ακολουθήσει. Συγχρόνως, μια σειρά από ξένα δημοσιεύματα τον παρουσιάζουν ως τον αντίπαλο που θα μπορέσει να αμφισβητήσει τη δημοτικότητα του Αλ. Τσίπρα. O Guardian αναφέρει ότι η Ν.Δ. βρίσκεται «σε προσπάθεια ανάκαμψης έπειτα από την ήττα των εκλογών του Σεπτεμβρίου», ενώ για έκπληξη κάνει λόγο ο Economist. Στο δημοσίευμά του αναφέρει πως ο Κυρ. Μητσοτάκης, ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, κέρδισε τις εκλογές και φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο με μια ανανεωμένη αντιπολίτευση. Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως ο κ. Μητσοτάκης «αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά των πολιτικών της Δεξιάς στην Ελλάδα και έχει δεσμευθεί να οδηγήσει το κόμμα του προς το κέντρο της πολιτικής σκακιέρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή