ΣΥΡΙΖΑ: βαρύ κλίμα στην Κ.Ο. για ασφαλιστικό

ΣΥΡΙΖΑ: βαρύ κλίμα στην Κ.Ο. για ασφαλιστικό

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καθησυχάσει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τη σχετική κυβερνητική πρόταση, ανέλαβε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Η διαπίστωση του αναβρασμού που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών, οι οποίοι γίνονται δέκτες των κοινωνικών αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του σχεδίου μεταρρύθμισης, και η προσπάθεια να κατευνασθούν οι όποιες ανησυχίες πριν λάβουν διαστάσεις έφεραν τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενστάσεις

Ο κ. Γ. Κατρούγκαλος άκουσε τις ενστάσεις των βουλευτών, πολλοί από τους οποίους μετέφεραν το βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση που εισέπραξαν από τους ψηφοφόρους τους στη διάρκεια των εορτών, και για άλλη μία φορά επανέλαβαν ότι η ανοχή για την κυβέρνηση δείχνει να εξαντλείται. Εντονος προβληματισμός εκδηλώθηκε για άλλη μία φορά για το θέμα των αυξημένων εισφορών που καλούνται να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μη μειωθούν οι συντάξεις.

Ενώ η κυβέρνηση αναμένει τις πρώτες επίσημες τοποθετήσεις των εταίρων για το ασφαλιστικό, η διασφάλιση ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα παραμείνει συμπαγής, εξελίσσεται στο μεγάλο στοίχημα. Την ίδια στιγμή, διφορούμενη εικόνα εξακολουθεί να εκπέμπεται από στελέχη της κυβέρνησης όσον αφορά τη στρατηγική που θα επιλεγεί σε σχέση με την οικοδόμηση συμμαχιών για την ψηφοφορία του ασφαλιστικού στη Βουλή. Ενώ πριν από μερικές ημέρες συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επιδίωξαν να κλείσουν τη συζήτηση περί αναζήτησης εταίρων εκδηλώνοντας, μάλιστα, ενόχληση για τη φημολογία περί «φλερτ» προς τον κ. Βασίλη Λεβέντη, το ζήτημα ανακινούν εκ νέου υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Ειδικότερα, με την αναφορά ότι η συνέχιση της συζήτησης περί αναζήτησης στήριξης στο ασφαλιστικό τείνει να αναδείξει σε ρυθμιστή του πολιτικού βίου τον κ. Λεβέντη, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα είχαν επιδιώξει να κλείσουν το θέμα.

Προβληματισμός

Στο παρασκήνιο εκδηλώθηκε προβληματισμός για τον κίνδυνο ενδεχόμενης αποσυσπείρωσης της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τη συνέχιση της συζήτησης αυτής. Το θέμα άνοιξαν εκ νέου ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος σε συνέντευξή του («Εφημερίδα των Συντακτών») τόνισε ότι «η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας πάντα είναι μέσα στους ορίζοντές μας. Η ρυμούλκηση όμορων χώρων μακριά από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές είναι ευκταία», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως «μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία ευρύτερη της κυβερνητικής για το ασφαλιστικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος εκτίμησε (Real) ότι η πλειοψηφία της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να διευρυνθεί ή να υπάρξει ανοχή από ευρύτερες δυνάμεις.

Διαφορετική ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου («Καρφίτσα»), ο οποίος απέρριψε τα σενάρια συνεργασιών με κόμματα της αντιπολίτευσης και τόνισε ότι «για εμάς το στοίχημα είναι να συμμετέχουν και οι 153 βουλευτές στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των νομοσχεδίων που θα στηρίξουν την κοινωνία, θα στοχεύσουν στην πρόοδο και στον κοινωνικό μετασχηματισμό. Και αυτό τον στόχο τον αντέχουμε και τον επιδιώκουμε. Εχουμε επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία γι’ αυτό το δύσκολο κυβερνητικό έργο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή